Екип от кадри на международни компании поема ръководството на „Български пощи“

Млад екип от ръководни кадри на най-високо ниво от международни компании поема управлението на „Български пощи“, съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет. Вчера вицепремиерът по ефективното управление Калина Константинова, в чийто ресор попада управлението на дружеството, обяви на брифинг в Министерския съвет, че отстранява старото ръководство на пощите. Като причина за това тя посочи лошите финансови резултати и липса на правилни управленски решения, които да спасят дружеството от непрекъснато растящи загуби.

Богдан Теофанидис е новият изпълнителен директор на „Български пощи“

Теофанидис има над десет години опит в големи международни компании, като заема различни регионални, ръководни и специализирани роли в областта на дигитализацията, финансите и изграждането на системи за управление, базирани на ключови показатели. Преди да оглави екипа на „Български пощи“ ЕАД, организира глобалната програма за дигитализация, финансово планиране и контрол на HIAB AB, част от финландската група „Карготек“. HIAB AB е водещ световен доставчик на оборудване за транспорт и обработка на товари като реализира продажби за 2,4 милиарда лева годишно, търгувайки в над сто държави. Работил е като регионален мениджър по управлението на финансови услуги за шведската Sandvik и като мениджър отдел „Ключови показатели“ за Европа, Близкия Изток и Африка в центъра за споделени услуги на застрахователя AIG. Като техен служител ръководи, изгражда и поддържа системи за управление и отчетност за компаниите Ingram Micro и Hewlett-Packard, а като консултант изпълнява успешни проекти за „Кока-Кола ХБК България“, посочват от пресслужбата на правителството.

Инж. Лъчезар Арсов е новият председател на Съвета на директорите 

Арсов е специалист в областта на информационната сигурност. Завършил е Техническия университет в София като магистър по телекомуникации. През последните шест години е част от екипа на международната финтех компания „Софтуер Груп“, а професионалният му опит включва роли както в частния, така и в държавния сектор. Кариерата му започва в „Телелинк“ ЕАД, а впоследствие работи последователно като експерт по информационна сигурност и одитор в Банка ДСК, Министерството на земеделието и храните, Министерството на финансите, Изпълнителната агенция по насърчаване на малки и средни предприятия. Извън професионалния си опит, през последните осем години е главен организатор на множество социални и благотворителни инициативи в София.

Надежда Алексиева ще бъде заместник-председател в Съвета на директорите

Алексиева е юрист с дългогодишен опит в държавни дружества, сред които „Летище София“ ЕАД и „Български пощи“ ЕАД (от 2007 г. до 2013 г.) Работи като главен юрисконсулт на „Летище София“ ЕАД и директор на дирекция „Правна дейност“ в „Български пощи“ ЕАД. Притежава богат опит и практика в екипи за управление на проекти в ИТ сектора и строителство на инфраструктура. Понастоящем е началник отдел „Социални дейности“ в Министерството на отбраната.

Виктор Фачев се присъединява към Съвета на директорите

Фачев ръководи отдел „Човешки ресурси“ в SiteGround, българска ИТ компания, лидер на международния пазар в своята сфера на дейност вече 16 години. Днес в компанията работят над 500 човека в офисите им в София, Пловдив, Стара Загора и Мадрид, Испания. SiteGround оглавява класацията за „Най-добрите работодатели в България“ три години подред в независимото и анонимно проучване на международния консултант Aon, като се отличават с изключителните грижи, които полагат за служителите си и изграждането на пълноценна и здравословна работна среда и култура. Виктор Фачев има над 10 години професионален опит в управлението на човешки ресурси в различни сфери – от фармацевтичната до ИТ сферата. Преди да се присъедини към SiteGround, е оглавявал отдел „Човешки ресурси“ в Kaufland България, в Sanofi за Югоизточна и Централна Европа и е управлявал HR процеси в Hewlett-Packard в София и Пало Алто.

Виктор Караджов също ще бъде член на борда 

Караджов е заемал поста директор на центъра за споделени услуги на Palfinger AG, международна технологична и машиностроителна компания, лидер в производството на кранове и повдигащи системи. Има богат опит в изграждането и управлението на ефективни административни процеси. Заемал е и редица ръководни роли в областта на финансовия и оперативен мениджмънт, сред които финансов мениджър в центъра за споделени услуги на Sandvik, ръководител регионален екип „Вземания, плащания и управление на паричните средства“ за Unify, ръководител регионален екип „Вземания и управление на паричните средства“ за Ingram Micro. Притежава международни сертификати за управление на проекти, подобрение на процеси, счетоводство, бюджетиране и контрол.

БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.