Симпатизанти на „Възраждане“ протестираха пред Областната управа срещу военна помощ за Украйна

Над 40 членове и симпатизанти на партия „Възраждане“ във Велико Търново се събраха на протест срещу оказване на военна помощ на Украйна. Денят 4 май не бе избран случайно, защото парламентът трябваше да гласува „за“ или „против“. Под звуците на патриотични маршове, с български и партийни знамена и лозунги „За да има мир – Байдън в Сибир“, „САЩ и НАТО вън“ протестиращите окупираха пространството под прозорците на областния управител точно в 16 часа. „Ние сме тук, за да покажем пред органите на държавната власт, че замисляната военна помощ за Украйна не е в интерес на българския народ. „Възраждане“ организира протеста против опитите на управляващите да въвлекат България във война с два братски народа. Единствената позиция, която трябва да заемем, е абсолютен неутралитет. Нашата партия е срещу войната или военната операция, както я наричат, активно участва с хуманитарна помощ на българите в Украйна. Радвам се, че Народното събрание не взе най-лошото решение. Но явно позицията на българския народ и „Възраждане“ включително изплаши управляващите и те значително омекотиха своите решения“, заяви един от организаторите на протеста Пенко Пенков.

„Не ми харесват нещата, които се случват в България. Правителството иска да спонсорира войната в Украйна, т. е. да изпраща оръжие, а за предпочитане е да бъдем неутрални. Цялата тази инвазия на украинци в страната няма да ни докара нищо добро. В момента в България и Европа са плъзнали неонацистките бандеровски семейства, които си плащат по границите, за да излязат. А в Украйна е гласуван закон, че който е дезертирал и е на територията на Европа, не може да се върне. А ако го стори, го грозят 10 години затвор. Мислите ли, че тия ще се върнат?…“, изрази острата си позиция Галина Герова от Велико Търново.

Ана РАЙКОВСКА

Сн. авторката

2 thoughts on “Симпатизанти на „Възраждане“ протестираха пред Областната управа срещу военна помощ за Украйна

 • 12.05.2022 в 17:05
  Permalink

  „нацисти“ били“ ? А вие какви сте бе, рубладжийски ибрикчии? Като не искате НАТО идете в руската кочина боклуци – безродници!

  Отговор
  • 13.05.2022 в 15:15
   Permalink

   И аз им се чудя – защо са тия български знамена и лъвове? Да носят руски. Или още не са разбрали какво ще възраждат.

   Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.