Ученици от ОУ „Елин Пелин“ – Първомайци, се запознаха с професията на парамедика

ОТКРИТ УРОК ЗА ЗАПОЗНАВАНЕ С ПРОФЕСИЯТА НА ПАРАМЕДИКА ПРОВЕДОХА В ОУ „ЕЛИН ПЕЛИН“ – ПЪРВОМАЙЦИ, в община Горна Оряховица. Третокласниците с класен ръководител Антония Станева посрещаха здравния работник Иван Иванов, който се труди в Центъра за спешна помощ в железничарския град и в свободното си време извършва специализиран транспорт с единствената частна линейка в областта.

Медикът разказа на децата какви отговорности са му поверени и обясни, че парамедикът оказва спешна медицинска помощ при инциденти и критични ситуации и стабилизира живота на пациента до транспортирането му в болница. Тази професия е особено популярна в чужбина, а от няколко години набира известност и у нас. В много страни тези здравни специалисти имат автономност и се радват на голям престиж.

„Парамедиците работят в центрове за спешна медицинска помощ, в спешни приемни отделения, в служби за спешно реагиране и във всички звена и терени, където е необходимо оказване на спешна медицинска помощ. Професията е динамична, натоварена и отговорна“, обясни Иванов на учениците.

Той даде възможност на децата да разгледат отвътре частната линейка и оборудването, което спасява животи.

Парамедикът сподели, че визитата е била много ползотворна и много от малчуганите са го уверили, че искат да тръгнат по неговия път.

„За мен това е голяма радост, защото трябва да има приемственост предвид огромния дефицит от кадри в здравеопазването“, допълни той.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *