Млади гвардейци маршируваха в центъра на Търново в навечерието на 6-ти май

Млади гвардейци от IX Етърски ученически гвардейски отряд при Професионална гимназия по туризъм „Д-р Васил Берон“ маршируваха в центъра на Велико Търново. Те преминаха тържествено по главната улица на града и подредиха строя пред паметника „Майка България“. Отрядът беше воден под звуците на оркестъра от Националния военен университет „Васил Левски“. По този начин младите гвардейци и учениците от гимназията отбелязаха утрешния Ден на храбростта.

С венци и цветя беше отдадена почит на славния 18 Етърски полк, а завършващите ученици, членове на IX Eтърски ученически гвардейски отряд, се простиха със своето знаме.

Изпълнена беше специална церемония по предаване и приемане знамето и командването на ученическия отряд. Честването завърши с тържествен марш, командван от новия командир на отряда. Патриотичната инициатива беше наблюдавана от ръководството на училището и началникът на Националния военен университет бригаден генерал Иван Маламов. Той осигури и пушките, с които младите гвардейци преминаха по главната улица на града.

Преди това в Професионалната гимназия по туризъм беше открит изложбен кът на отряда с витрини. В тях са показани грамоти и награди, които младите гвардейци са получавали през последните три години, както и снимки от инициативите, в които са се включили. Поставена е и пушка, както и две униформи.

„Възпитанието на доблест, на чест, на храброст и възпитанието на такива сред младото поколение и учениците трябва да бъде едно от основните ни предизвикателства. Всички ученици участват напълно доброволно в отряда. Има приемственост за тези близо две години и половина. Това са единствените ученици в цялата страна, които доброволно преминаха начален курс на военно обучение в НВУ и затова получиха сертификатите си лично от министъра. А на следващия ден от президента получиха знамето на отряда“, сподели ръководителят на отряда Евгени Коев.

По думите му отрядът е един от най-дейните в цялата страна благодарение на отзивчивостта на момчетата и момичетата, подкрепата на ръководството на училището и НВУ.

Михаил МИХАЛЕВ

Сн. авторът

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.