Община В. Търново отделя 12 000 лв. за програмата „Здрави деца в здрави семейства“

ОБЩИНА ВЕЛИКО ТЪРНОВО ПРЕДОСТАВЯ 12 000 ЛВ. ЗА РЕАЛИЗИРАНЕ НА ДЕЙНОСТИТЕ, ЗАЛОЖЕНИ В ПРОГРАМАТА „ЗДРАВИ ДЕЦА В ЗДРАВИ СЕМЕЙСТВА“. Със средствата ще се осъществи най-дългогодишната местна инициативата за здраве на населението „Движи се и победи 2022” в двата етапа – пролет и есен. Акцията по традиция привлича хора от всякаква възраст, както и все повече ученици.

В рамките на програмата са предвидени обучения на медицински специалисти от здравните кабинети в детските градини и училищата по различни модули, като „Най-често срещани нарушения на зрението при децата” и „Аутизъм в детската възраст – видове, диагностика, терапевтични подходи”.

Ще се проведат и кампании за превенция на рискови фактори за здравето. Ще бъде обърнато внимание на превенцията от анорексия и булимия, а за осведомяване по двете болести, свързани с хранителни разстройства, са предвидени 1200 лв.

Планирани са и инициативи за формиране на култура за безопасност на движението.

Миналата година въпреки усложнената епидемична обстановка по програмата бяха проведени редица информационни и образователни кампании – „Аз съм и ще”, „Всички наши действия имат значение само”, „Сигурност на пътя за малки и големи”, Седмица на кърменето и други.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.