Потомък на инките майстори и продава в старата столица капани за лоши сънища

Амулети, маракаси, типичния южноамерикански инструмент антара, детски дрешки с индиански шарки, капани за лоши сънища и още много сувенири от далечно Перу предлага Фреди Ромеро в старата столица.

На шарените капани за лоши сънища Фреди Ромеро закача пера от перуански петли.

Потомъкът на инките изработва всички изделия сам и обикаля цяла България, за да ги продава. Говори чудесно български, защото живее в страната ни вече 30 години. Завършил УНСС в София за икономист, индианецът си намерил жена от Хасково и завинаги се установил тук. Упражнявал професията си, докато закрили посолството на Перу в България, след това се захванал със сувенирите и това се превърнало в основното му занятие. „Българите ги купуват, защото харесват нашата култура, сувенирите и музиката ни. По начало вие сте много гостоприемни“, хвали ни Фреди Ромеро. Пътуващият занаятчия и търговец не за първи път е във Велико Търново, участвал е и в базарите, организирани от Общината. Смята да остане в старата столица няколко дена и отново потегля на път.

Материалите за всичко, което изработва, снабдява от родната си страна. Сред по-необичайните изделия са капаните за лоши сънища. Фреди Ромеро използва кожа, обвива с нея кръг, оплита го и слага боядисани от него пера от петли, също перуански. Ако му свършат, слага и щраусови пера, които взема от фермите у нас. Закачат се на полилея в спалнята или на стената в стаята на този, който има неспокоен сън. Възникнали са по времето на северноамериканските индианци, обяснява Ромеро. А антарата изработва от бамбук.

Потомъкът на инките е на 59 години. Роден е в село Урамаса в област Лима, на 3500 м надморска височина. Майка му все още живее там, но повечето му роднини са в столицата Лима. Казва, че предците му са работили в мини или са се занимавали със селско стопанство.

След Велико Търново Фреди Ромеро заминава за Русе и пак се връща, макар и за кратко. Старата столица му харесва, а и има приятели – не само тук, но и в цялата страна.

Ана РАЙКОВСКА

Сн. авторката

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.