Ватиканът се подготвя за възможността да има швейцарски гвардейци от женски пол

Новата казарма на ватиканските швейцарски гвардейци ще бъде построена така, че в нея да могат да се настаняват гвардейци от нежния пол, ако папа Франциск или неговите наследници позволят на жени да се присъединяват към елитните и колоритно облечени сили, предаде Ройтерс.

Представители на швейцарската фондация, която събира сумата от приблизително 45 милиона швейцарски франка (46 милиона долара), необходима за подмяната на настоящата 150-годишна сграда, с нова, днес подписаха меморандум за разбирателство с държавния секретар на Ватикана.

„В проекта се включват единични стаи със самостоятелни бани“, каза след подписването един от представителите на фондацията. „Има две причини за това. Едната заради ковид, който връхлетя света, когато започна проектът и втората е възможността за интегриране на жени в гвардията“, добави той.

Редиците на гвардейците, чиято основна мисия е да защитават папата, се попълват изключително от мъже от основаването на ватиканската швейцарска гвардия през 1506 г. Всички мъже са граждани на Швейцария. Франциск назначи жени на редица висши и управленски позиции в администрацията на Ватикана и през март той представи нова конституция, която ще позволи на всички покръстени католици миряни, включително на жените, да застават начело на повечето служби във Ватикана.

Бта

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.