Горещи новиниНовиниОбщество

На Гергьовден кукери и 101 каба гайди дадоха началото на Събора на овцевъдите

Очакванията са мащабният фермерки форум да привлече 200 000 посетители

 

ЗА ДЕСЕТА ГОДИНА ПОЛЯНИТЕ КРАЙ ПЕТРОПАВЛОВСКИЯ МАНАСТИР ПОСРЕЩАТ ГОСТИ ОТ БЛИЗО И ДАЛЕЧ ЗА НАЦИОНАЛНИЯ СЪБОР НА ОВЦЕВЪДИТЕ. Агросъбитието бе открито с ритуал за прогонване на зли духове, изпълнен от джуламите от пазарджишкото село Калугерово. Те са древни кукери, които никога не повтарят едни и същи костюми и наричат за здраве и берекет. Според преданията клатушкането им нарича за тежко жито на полето, падането на земята е пожелание за добра жътва, а когато удрят със сабя – е за здраве.

Веднага след тях настъпиха музикантите от орк. „101 каба гайди“, които пренесоха магията на Родопите по нашия край. 7-годишната Йоана Лазарова от Варна изпълни песента „Когато бях овчарче“, а след това отец Антоний извърши водосвет и организаторите прерязаха лентата на мероприятието.

Специални гости на форума бяха агроминистърът д-р Иван Иванов, председателят на парламентарната комисия по земеделие адв. Пламен Абровски, зам.-министърът на културата Юрий Вълковски, зам.-министрите на земеделието Момчил Неков и Стефан Бурджев, депутатите Момчил Иванов, Явор Божанков и Йордан Терзийски, зам.-областните управители на Велико Търново доц. Соня Будева и Огнян Стоянов, кметовете инж. д-р Даниел Панов и д-р Ивелина Гецова и зам.-градоначалникът Григор Минков.

„Благодаря за доверието, което ни гласувахте през тези 10 години. Благодаря на министерство на земеделието за помощта за това събитие и на кметовете на трите общини, които правят всичко възможно да се чувствате комфортно на събитието. Съборът е нашият апел и повик към всички, да видят, че това е най-традиционния поминък у нас. Че хората е бранша са живи, че ги има и правят нещо уникално. Ще се насладите на най-доброто от българския фолклор и стопанство“, увери  Симеон Караколев, организатор на събитието и съпредседател на Националната козевъдна и овцевъдна организация.

„Това е един фестивал, превърнал се в традиция. Дава поле за изява на животновъди от цялата страна и чужбина да покажат своите постижения, да обменят опит и да споделят възможности за развитието на овцевъдството у нас.  Изминалите 2 години бяха трудни за всички земеделски стопани, но животновъдството е един от най-приоритетните сектори в земеделието. От министерството сме в постоянен диалог с бранша и подпомагането, посредством утвърдени помощи, с оглед запазване на икономическата жизненост на стопанствата, ще продължи. Опитваме се да стимулираме фермерите към модернизация на сектора. По този начин се гарантира устойчиво производство, нарастване на производителността и на доходите в дългосрочен план“, посочи земеделският министър д-р Иван Иванов.

„В далечната 2012 г., когато се появи идеята за този събор никой не вярваше, че той ще оцелее в превратностите на времето и че ще се превърне в такова грандиозно събитие. Ако на 5-годишната твърдяхме, че сме създали традиция, днес, когато честваме 10-годишния му юбилей, вече знаем, че този събор написа история и ще остане завинаги в нея. Той е една магия, която въплътява целите и труда на цял един бранш от животновъдството, българските ритми, кулинари, българската традиция и бит“, коментира кметицата на община Лясковец д-р Ивелина Гецова.

В събора участват над 250 изложители, производители на местни и млечни продукти, фермери, занаятчии и т.н. Предвидени са атрактивни състезания по ръчна стрижба и ръчно доене, теглене на тежковози и т.н.

В кулинарната зона са предлага огромно разнообразие от вкусни изкушения, а още на входа пристигащите биват посрещнати от родопски чевермета.

Ути Бъчваров ще бъде арбитър в състезания по майсторско обезкостяване на агнета. Популярният готвач се погрижи да задоволи апетита на 2000 души, които почерпи с порции от агнешка курбан чорба, приготвена в специален казан с вместимост 1 тон.

През трите дни на две сцени ще има богата фолколорна програма и конкура “Заблеяло ми агънце”, в който са записани над 2000 души.

Съборът се организира от Националната козевъдна и овцевъдна асоциация със съдействието на земеделското министерство и подкрепата на общините Велико Търново, Горна Оряховица и Лясковец. Той ще продължи до неделя на обяд.

Повече за събитието четете в броя в понеделник.

Галина ГЕОРГИЕВА

снимки: авторката

 

 

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *