Горещи новини

Най-престижният детско-юношески театрален фестивал „Малкият принц“ събра над 250 млади актьори във Велико Търново

Зам.кметът Нейко Генчев: „Театърът те предизвиква да отвориш ума си, да изследваш непознати светове чрез ролите и сценариите, да разкажеш интересни истории“

​​​​​Най-престижният детско-юношески театрален фестивал „Малкият принц“ събра над 250 млади актьори във Велико Търново. От 6 до 8 май в Музикално-драматичния театър „Константин Кисимов“ се проведе поредното XVI издание на Националния фестивал за детско-юношеско театрално творчество, организиран от Община Велико Търново и Народно читалище „Извор – 1873” с. Самоводене.
„Всеки млад човек има нужда да изяви себе си, да сподели мислите си, да изрази отношението си към света. Какъв по-добър начин от театъра…? Театърът те предизвиква да отвориш ума си, да изследваш непознати светове чрез ролите и сценариите, да разкажеш интересни истории с глас, с думи, с пантомима, с песен, с кукли, танц. Малко са децата, които се занимават с младежки театър и в последствие стават професионални актьори. Това е така, защото професията на актьора е изключително трудна и дава набор от умения, които да бъдат използвани цял живот независимо каква професия има човек. Например четенето и рецитирането на сценарий развиват речника, вербалните умения и грамотност. Работата с режисьор учи как актьорът да слуша и разбира това, което се говори. Когато репетира, артистът научава как да се справя със задачите и да постига целите си стъпка по стъпка, а при представяне пред публика, добива самочувствие и смелост. Когато човек получи мечтаната главна роля, започва да носи постиженията си скромно и с достойнство, но ако един артист получи например ролята на череша, ще разбере колко грациозна може да бъде една череша и колко е важна и най-малката роля, за да е перфектно представлението. Ако пък не получи роля, човек се учи как да се справя с разочарованието. Когато артистът репетира ролята или стъпките в хореографията, осъзнава колко е важно да внимава, за да не подведе колегите си на сцената. Когато се работи със съмишленици, се изгражда приятелство“, каза пред младите актьори зам.кметът на Община Велико Търново Нейко Генчев, който откри фестивала.
Тазгодишното издание потвърди и разви реномето на фестивала като едно от най-големите събития на детско-юношеската театрална сцена в България. В него участваха 19 детски и юношески театрални състава от цяла България с общо над 250 млади актьори. Те представиха 6 спектакъла в детската възрастова група и 13 в юношеската.
„Щастлива съм, че съм част от поредното издание на този фестивал. Малките деца, които искат да се посветят на театралното изкуство са моя личен заряд, за да намирам основание да съм още в тази професия. Смятам, че театърът е възможност да направим една по-различна реалност от тази, в която живеем. Аз също съм започнала моята театрална дейност на 14 години като повечето от участниците в този фестивал. Това, което се случва на сцената е, че се учим на доверие. Знаеш, че този до теб при нужда ще ти помогне, ще ти подаде ръка, ще те извади от трудна ситуация и от гафа ще направи ефект, така че публиката да не разбере, че е възникнал проблем. Моята мярка за такова доверие на сцената са случаите, в които си забравям текста. Тогава разбирам дали имам истински партньор до себе си. Всяко излизане на сцената е ново начало. Това, че си постигнал нещо е минало и всеки път се започва отново. Моите учители вече са мои партньори, от които продължавам да вземам нови неща за себе си и професията“, заяви председателят на журито Йоана Букоска-Давидова.
Първото представление бе на Театър 220 при ПГЕЕ „Михайло Василиевич Ломоносов“, Горна Оряховица, а младите актьори представиха „Мечка“ от Антон Павлович Чехов. Постановката е на Геновева Илиева.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *