България още няма потвърждение дали ще получи изключение за ембаргото на руски петрол

Председателят на Народното събрание Никола Минчев заяви пред Нова телевизия, че „нямаме още ясна индикация или потвърждение“ дали България ще получи изключение за ембаргото върху руския петрол. „България ще поиска изключение, така както вече е направено от страна на Чехия, Словакия и Унгария“, коментира той.

Той смята, че страната ни е в „неизгодна позиция“ по отношение на ембаргото. И изрази надежда, че отговорът от Европейската комисия ще бъде положителен.

Очакваме да имаме допълнителни възможности за снабдяване с газ. В настоящата ситуация трябва вече да достигнем до така желаната от години диверсификация, каза председателят на Народното събрание.

Минчев смята, че решението на парламента за отпускане на помощ за Украйна е взето на база „широк консенсус“. Беше прието решение, около което всички в управляващата коалиция да се обединят, смята той.

Попитан за това дали Украйна е спасила коалицията чрез писмото на президента Володимир Зеленски, внесено в Народното събрание от украинския посланик у нас, Минчев отговори: „Вариант, в който ние молим украинския посланик или още повече украинския президент да спаси коалиция, абсолютно не е реалистичен, според мен“. Той заяви, че подкрепя даването на военнотехническа помощ.

Минчев коментира, че България трябва да „изгради своя образ“ в създалата се нова международна среда. „За да го изградим като сериозен партньор на западните си съюзници, ние трябва да покажем интегритет с ценностите и действията на Запада и по този начин“. Той посочи, че не приема за правилна позицията за запазване неутралитет. Никола Минчев каза, че не е имало разговор между парламента и президентството по темата за помощта за Украйна. „Всяка институция има право на своето становище“, добави той.

На въпрос за състоянието на коалиция Минчев каза: „Колко е стабилна коалицията зависи от това колко е разумен всеки от коалиционните партньори“.

БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *