Рядка „Библия на прелюбодейците“ от 17-и век е намерена в Нова Зеландия

Най-често копия от това уникално издание се появяват във Великобритания и САЩ

През далечната 1631 г. английските печатари Робърт Баркър и Мартин Лукас правят печатна грешка, докато работят върху Библията. Пропусната е отрицателната частица „не“ в една от десетте Божии заповеди, така че в злополучното издание тя гласи: „Прелюбодействай“.
Скандалната грешка е забелязана едва година по-късно, а изданието получава името „Библия на прелюбодейците“.
Крал Чарлз I не можел да прости подобно богохулство, пък било то и неволно. Печатарите Баркър и Лукас са изправени пред съд, който ги лишава от лиценза за печат и им налага непосилна глоба от 300 паунда на всеки. Църквата започва да търси грешните екземпляри и да ги унищожава. Около 20 са оцелели. Понякога скандалното издание се появява на търг и всеки път това предизвиква фурор. Най-често се среща във Великобритания или САЩ, но този път находката се случи в Нова Зеландия, пише The Guardian.
Библията на прелюбодейците се оказа в семейните архиви на Фил и Луиз Дониторн. Как е попаднала в страната, остава загадка. Много Библии съдържат подробно описание на родословията, мястото и датите на раждане и смърт на притежателите, но в този екземпляр името на собственика е нечетливо.
За първи път учени от университета в Кентърбъри Крайстчърч научиха за съществуването му през 2018 г., но тогава решиха да запазят тази новина в тайна и да оставят специалистите да работят на спокойствие с рядко издание. Книгата е в доста плачевно състояние: липсва корицата, някои от страниците са повредени от вода, а някои са изчезнали напълно. Това обаче е един от редките екземпляри, които имат повече декоративно червено и черно мастило и е много по-пълна версия от останалите.
Реставраторката Сара Ески се погрижи за реликвата, като успя да възстанови корицата. Описани са подробно всички характеристики на тази библия, за да установи притежателят й и къде се е съхранявала преди. Може би човешката коса, текстилните влакна и следите от растения, открити в книгата, ще помогнат за това.
Книгата вече е напълно дигитализирана и скоро ще бъде публикувана онлайн. Новината за откриването на „Библията на грешниците“ вече предизвика интерес, като не спират дебатите за това как е направена грешката – дали това е било умишлено действие на конкурентите на Баркър и Лукас, или печатницата е направила икономии за служители, които откриват грешки в печатните текстове.

Снимка: GLOBAL LOOK PRESS
Източник: kp.ru

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *