Архивите на БОРБАВодещи новиниОбщество

8 май – Търновград днес… преди години

Спомени от вестникарските изрезки и музейните архиви

От Освобождението до 40-те години на XX век във Велико Търново излизат сто седемдесет и пет вестника и единични листа. Някои от тях имат твърде кратък живот, други не са достатъчно добре списвани, но за съвременните изследователи и почитатели на миналото всички те са сред важните източници на интересна информация за историята на града. От техните страници може да се сглоби пъстрата мозайка на търновския бит – реален, осезаем, такъв, какъвто е бил назад във времето. След 1944 година в продължение на десетилетия познатата и обичана и до днес “Борба” е единственият източник на сведения за случващото се в града на Асеневци. Предложените “изрезки” от стари търновски вестници и сведенията от музейните архиви ни потапят в атмосферата на днешния ден през отминалите години, като ни припомнят позабравени събития и личности.

1876 г.

* В конака (сега музей „Възраждане и Учредително събрание“) под председателството на Али Шефик бей започват заседанията на извънредния съд. Подсъдими са участниците в Априлското въстание, сред които Бачо Киро, Иван Панов Семерджиев, Георги Измирлиев, Цанко Дюстабанов и други.

* В Търновския затвор са докарани тридесет участници в Априлското въстание от Трявна.

1928 г.

* Внесен е доклад в Министерския съвет във връзка с разрешението за строеж на нова телеграфопощенска станция в града.

През 1928 г. Моско Москов твърди: “Погрешно е да се нарича Хисарят “Царевец”.

* “Освен царските църкви, голям интерес както исторически, така и археологически, имат Хисарят и Трапезица. Погрешно е да се нарича Хисарят “Царевец”. Старобългарското име на тази местност е било крепостта. Така изобщо са се наричали онези укрепени места, на които са живели царете или владетелите изобщо. Българите са ги наричали “градове” от думата “градя”, оградено място, запазено с яки стени против неприятелите. Населението от околните на Търново места нарича Търново “град”. Рядко старите хора ще кажат Търново. Между старите Арбанасчани Търново се наричал “Кастрон” – крепост.

Като дошли турците в Търново, превели думата “крепост” на арабски и почнали да наричат това място “Хисар”, което значи пак крепост, укрепено място. След нашето освобождение менихме името му и почнахме да го наричаме “Царевец” съвсем неоправдано”.

* “Търновските митрополити се титулували “Високопреосвещенни и Богоизбрани митрополит Търновски и екзарх на цяла България”. През 1842-1843 година търновски митрополит бил гъркът Неофит. Преди него бил Панарет, когото българите наричали “лудия Панарет”, а турците го наричали “Дели Панарет”. Преди Панарет бил Иларион. В една книга, печатана в 1837 година, е отбелязано, че търновският Иларион записал 10 книги, а протосингелът му Неофит Хилендарски -1”.

През 1925 г. общинският съвет предлага на Боруна да се оформи ”Алея на Възраждането”

* “Когато градският съвет в 1925 г. отстъпи на Окр. Постоянна Комисия място за постройка на училището за приложните изкуства, постави условие на последнята да създаде околовръст на “Боруна” алея, по която да се поставят барелефите и бюстовете на дейците от Великотърновския окръг от предосвободителната епоха. Още тогава алеята се нарече “алея на възраждането”.

Целта бе да се увековечи паметта на казаните дейци.

Някои от тях са големи фигури и биха влезли във всяка алея на възраждането на българския народ, но има други, на които дейността тепърва се изяснява и които са имали повече спомагателно значение. На тях ние също дължим признателност, следователно и за тях трябва да се направи нещо по тази алея.

Разбира се, че в алеята на възраждането на Търновци не е изключено поставянето и на бюстовете и барелефите на големи общобългарски дейци по възраждането като Паисия, Ботева, Левски и др.”.

* “Въпросът за разрешаването да се започне постройката на телеграфопощенска станция в града ни е внесен с доклад в Мин. Съвет преди 10 дни (8 май –б.а.)”.

 общински вестник “Велико Търново”, № 8, май 1928 г.

1930 г.

* “Кооперация “Черница” в града регистрира в общината засадените с черничеви култури 74 декара на местността под “Къс хисар”, 20 декара на местността “Фанка” и 10 декара на местността до бирената фабрика или всичко засадени с черници през тази пролет 104 декара”.

 общински вестник “Велико Търново”, № 7,

май 1930 г.

 * “Някога в града ни е имало археологическо дружество, за организацията и дейността на което дружество срещаме описание в двете книжки , издадени от нашия писател г. Моско Москов под заглавие: “Историята на археологическото д-во във В. Търново” и “Разкопките на черквите “Св. Димитър” и “Св. 40 мъченици”. И двете книжки са издадени през 1912 година”.

общински вестник “Велико Търново”, № 9, 1930 г.

1959 г.

В града на Асеневци пристигат представителки на Съюза на унгарските жени.

1970 г.

* Във Велико Търново пристига гостуващият в страната по покана на редакцията на вестник “Народна младеж” първи заместник главен редактор на “Комсомольская правда” Валентин Чикин.

* «Снощи (8 май – б.а.) във Велико Търново се състоя тържествено събрание, посветено на 25-годишнината от победата над фашистка Германия. В салона на Дома на Народната армия бяха дошли много граждани, военнослужещи. Скъп гост на жителите на Велико Търново бе генерал полковник Кирил Косев, зам.-министър на народната отбрана….

Събранието изпрати поздравителна телеграма до Централния комитет на КПСС и Централния комитет на БКП.

Прожектиран бе документален филм».

 в “Борба”, № 56, 9 май 1970 г.

1978 г.

“Вчера (8 май – б. а.) на историческия хълм Света гора, където преди 600 години е развивала богата дейност Търновската книжовна школа, основавана от Теодосий Търновски и патриарх Евтимий, се състояха тържества, организирани от Комитета за култура, Българската академия на науките, Софийския и Великотърновския университет, посветени на 650-годишнината от рождението на патриарх Евтимий.

Тържественото откриване паметника на патриарх Евтимий. Велико Търново, 8 май 1978 година

Пред паметника на патриарх Евтимий се бяха събрали стотици студенти, преподаватели и граждани. Тук бяха и Людмила Живкова, председател на Комитета за култура, Никола Василев, първи секретар на Окръжния комитет на БКП, Димитър Църов, председател на ОНС и други ръководители на града и окръга, гости от столицата, взели участие при връчване високите отличия на Святослав Рьорих…

Под звуците на националния химн другарката Живкова преряза трицветната лента и обяви паметника за открит. Той е дело на скулптора Борис Гондов и на арх. Димитър Кръстев.

След това в аулата на Великотърновския университет се състоя тържествено събрание, посветено на 650 годишнината от рождението на патриарх Евтимий”.

 в “Борба”, 9 май 1978 г.

1984 г.

* „Днес (8 май – б.а.) от 19 ч ще се състои премиерата на новата постановка на Драматично-музикалния театър „Константин Кисимов“ „Празникът“ от Николай Хайтов“.

 в “Борба”, № 55, 8 май 1984 г.

* Футболният клуб “Етър” – Велико Търново играе на стадион “Ивайло” първия си мач на електрическо осветление. Противник на болярите е “Малта”.

1989 г.

Във връзка с Договора за дружба и сътрудничество между УНБ „П. Р. Славейков“ и Градска обществена библиотека – гр. Краков, от 8 до 12 май за обмяна на опит са изпратени Марин Ковачев, Кръстинка Богданова и Божидарка Червенкова.

1990 г.

 Дирекционният съвет на библиотеката обсъжда предложение на комисията за оценка на работните места за присъждане на II квалификационна степен на Сашка Георгиева, Димитрина Попова, Илина Стоянова и Иванка Ганчева.

2009 г.

* „Двамата зам.-министри на културата Надежда Захариева и Явор Милушев ще присъстват на официалното откриване на Петия европейски младежки конкурс „Короната на Търновград”. Той започва на 8 май и ще продължи до 10-и… За старта на музикалното състезание в старата столица ще дойдат и двама главни експерти в културното ведомство Стефан Илиев и Димитър Христов. В програмата ще участват лауреати на Европейския младежки конкурс „Короната на Търновград” от предишни години, както и прочутите музиканти Вики Алмазиду и Валери Костов, Джон Тач и Георги Дюлгеров, които са носители на Гранпри от миналогодишните издания и на много наши и международни конкурси, също ще пеят на откриването, както и много вокално-инструментални състави“

 в “Борба”, № 83, 7 май 2009 г.

* Областния управител Тошко Никофоров. връчва Поздравителни адреси на двадесет и четирима  ветерани от Втората световна война, които са над деветдесетгодишна възраст. Проявата е по повод на 9 май – Деня на победата над хитлерофашизма и 65-годишнината от включването на България към Антихитлеристката коалиция.

2010 г.

На сцената на Музикално-драматичния театър “Константин Кисимов” започва галаконцертът на лауреатите в конкурса „Короната на Търновград“.

 

Тодорка Недева

РИМ – ВЕЛИКО ТЪРНОВО

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *