Горна Оряховица

VII празник на разсола в Първомайци припомни автентичния вкус на сборджийското ястие

Празникът на разсола в Първомайци за 7-и път събра жители и гости на горнооряховското село, привлечени от автентичния вкус на ястието, без което не минава нито един сбор в района на Сергювец и Темниско. А рецептата му е простичка. Първо се сварява агнешкото месо, освен ако не се пече в пещ, после се забърква кашичка от брашно, червен и черен пипер, добавя се вода и тавата се пъха във фурната.

Обичаният празник бе организиран от пенсионерския клуб „Дълголетие“ в Първомайци, НЧ „Иван Вазов“, които показаха свой начин на приготвяне на разсола, и кметството на селото. С кулинарна изложба на сладки и солени лакомства пък се включи екипът на детска градина „Здравец“. Гости на Първомайци бе клубът на пенсионера „Нов век“ в Стрелец, който представи качамак с маджун, пълнен заек и баница с лопуш, а НЧ „Звезда 1905“ нареди кулинарна изложба.

Местните традиции уважиха кметът на Горна Оряховица инж. Добромир Добрев и заместникът му Георги Минков, а специален гост бе народният представител Димитър Николов.

Докато ароматът от разсола и другите кулинарни изкушения превземаха сетивата, течеше богата фолклорна програма. Първи вдигнаха настроението децата от клуб „Елбетица“ с ръководител Йордан Минчев.

А за всички, които избраха почивния ден, за да бъдат на Празника на разсола, имаше чорба, приготвена в 100-литров казан.

Ана РАЙКОВСКА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *