Агроминистърът д-р Иван Иванов: „Ще има допълнителни средства за фермерите след актуализацията на бюджета“

Той увери, че държавата ще направи необходимото, за да преодолее браншът последиците от войната в Украйна

 

ЗЕМЕДЕЛСКОТО МИНИСТЕРСТВО Е НАСОЧИЛО ВНИМАНИЕТО СИ КЪМ СЕКТОРА ОВЦЕВЪДСТВО И ПРАВИ ВСИЧКО НЕОБХОДИМО, ЗА ДА ПОДПОМОГНЕ ЖИВОТНОВЪДИТЕ ДА СЕ СПРАВЯТ С ПРОБЛЕМИТЕ СИ. Това увери аграрният министър д-р Иван Иванов по време на Десетия юбилеен национален събор на овцевъдите край Петропавловския манастир.

„Чрез актуализацията в бюджета да бъдат осигурени допълнителни средства, за да бъдат преодолени последствията от войната в Украйна. Водим интензивни разговори с министъра на финансите, за да изпълним максимално временната рамка, която разработи Европейската комисия. Правим разчети да бъдат отпуснати 120 млн. лв. за сектор животновъдство и отделно преговаряме с Европейската комисия да бъдат отделени средства от Програмата за развитие на селските райони за допълване в общ размер 250 млн. лв. за двата сектора – животновъдство и растениевъдство. Това ще се случи през месец юни“, прогнозира той.

Посочи, че в момента е отворен приемът по ковид мярката за всички сектори в размер на 143,5 млн. лв.

„Ритмично ще има постъпване на средства. Ние се опитваме да докажем пред Министерство на финансите увеличените разходи, за да се отделят максимум средства“, допълни д-р Иванов.

КАТЕГОРИЧЕН Е, ЧЕ ИСКАНЕТО НА БРАНША ДЪРЖАВАТА ДА ОСИГУРИ МЕЖДУ 30 И 50 ПРОЦЕНТА СУБСИДИЯ ЗА ЦЕНАТА НА ФУРАЖА Е НАПЪЛНО ПОСТИЖИМО, ако бъдат направени правилните разчети и Народното събрание одобри предложението.

Министърът изтъкна, че подкрепа ще има и за птицевъдите, които не влизат в директно подпомагане от Европейския съюз.

„За тях разработваме механизъм по т.нар. временна рамка за хуманно отношение към животни. Планираме 20 процента увеличение на средствата за тях“, обясни той.

Д-р Иванов съобщи, че продължават мащабни проверки за установяване на виртуални стада. Вече има установени несъществуващи животни, които обаче са регистрирани в системата.

„В Българската агенция по безопасност на храните върви сериозна рокада на кадрите, за да се изчистят всички такива несъответствия“, увери той.

МЕЖДУВРЕМЕННО УСПОКОИ, ЧЕ НЯМА РЕАЛНА ОПАСНОСТ ЦЕЛИ ОБЛАСТИ У НАС ДА ОСТАНАТ БЕЗ ХЛЯБ, както алармираха производители на насъщния.

„Правителството в момента работи усилено в тази посока. Аз не смятам, че има реална заплаха ние да останем без хляб, още повече че България е нетен износител на пшеница. Ние имаме достатъчно количество. Новата реколта се очаква да бъде много добра. Няма обективни предпоставки да се случи подобно нещо“, допълни министърът.

По думите му от агроведомството ще настояват данъкът върху добавената стойност за хляба и храните да стане 9 вместо настоящите 20 процента.

Галина ГЕОРГИЕВА

Снимка: авторката

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.