Лекари в Горна Оряховица спасиха жена, ухапана от пепелянка

Лекари от болницата в Горна Оряховица спасиха 67-годишна жена, ухапана от пепелянка.

Инцидентът станал на 7 май, в местността на хижа „Божур“ край железничарския град.

„Бях тръгнала на разходка сама, снимах разцъфналите божури и след това продължих към пътеката, която води към манастира „Света Троица“, разказва пациентката, която е хоспитализирана в реанимация.

„По едно време почувствах убождане в глезена на левия крак и реших, че нещо съм се одраскала. Когато погледнах надолу, видях навъртяна средноголяма кафява змия с шарки. Много се уплаших, веднага се обадих на мой близък и той ме закара до Спешна помощ, откъдето ме приеха в отделението. Всичко се случи за около 50 минути, дойдох много уплашена тук, кракът ми започна да се подува“, разказва още жената.

Дежурна на смяна била д-р Емилия Кръстева, анестезиолог с дългогодишен опит.

„Пациентката дойде стресирана, с ниско кръвно налягане и болки в левия глезен, вече беше получила зачервяване и оток на ухапаното място“, обясни д-р Кръстева. „Веднага приложихме противозмийски серум, противотетаничен серум, обработихме раната от ухапване, мониторирахме я и назначихме медикаментозна терапия. След консулт с токсиколога д-р Виолета Пашова и по описание на пострадалата, смятаме, че е имала контакт с пепелянка.“

В момента жената е стабилизирана, а отокът на ухапания крак бавно намалява. По думите на д-р Кръстева, годишно в отделението постъпват един или двама пациенти, ухапани от змии.

Лекарите препоръчват да се внимава при разходки сред природата, особено в захрастени и неокосени зони, да няма открити участъци на тялото, да се ползват гумени ботуши или високи затворени обувки заради влечуги и кърлежи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.