С тържествено шествие отбелязаха празника на Златарица

Проф. Димитър Михайлов е тазгодишният носител на наградата „Иван Радославов и Иван Мешеков“

С ТЪРЖЕСТВЕНО ШЕСТВИЕ, ПРЕМИНАЛО ПО ГЛАВНАТА УЛИЦА, МНОГО ИЗНЕНАДИ И ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИ ПРОТЕЧЕ ПРАЗНИКЪТ НА ЗЛАТАРИЦА – 9 МАЙ. На площада в центъра се събраха стотици жители и гости на възрожденския град, отличаващ се с красива природа и богата история.

Шествието тръгна от храма „Св. Николай“ и беше водено от колоритния златаришки оркестър „Репортерите“, митрополит Григорий и кметът Михаил Ганев. В него се включиха и ученици, които развяваха знамената на своите училища. Официалната програма се проведе на площада и започна с освещаване на българския флаг, този на ЕС и на Златарица.

Председателят на Общинският съвет Стефан Бранзелов издигна знамето на България, а кметът Михаил Ганев изкачи на пилона флага на Златарица. Той се обърна към всички жители и гости на града с приветствено слово. В него той сподели добрата новина, че започва ремонтът на централния площад „Първи май“ на стойност над 1 млн. лв. и изтъкна заслугите на поколения златарчани, работили за доброто на града.

„Нашите предшественици са работили така, че Златарица да я има и да расте като град. Сега е наш ред да съграждаме, да развиваме и подреждаме града, в който сме родени или сме избрали да създадем дом и семейство. Защото най-голямото богатство на Златарица са хората. Те са трудолюбиви, гостоприемни и толерантни. Благодаря на всички вас, които обичате града, и с воля, надежда и с труда си допринасяте за неговото развитие и просперитет. Убеден съм, че благодарение на общите ни усилия, ще постигнем по-добро бъдеще и ще продължим да отстояваме доброто име на града. И нека винаги помним, че съдбата на Златарица всякога трябва да ни интересува и да е близка до нашите сърца“, обърна се към своите съграждани Михаил Ганев. Той призова всички да предават традициите на идните поколения и да бъдат единни при решаването на проблемите.

С поздрав към всички се обърна и председателят на Общинския съвет Стефан Бранзелов. Той припомни историческите факти около обявяването на днешния празник за официален през 1998 г.

„Днес честваме летния Никулден, празника на църквата в града. Тази дата е белязана с важни събития за България. По нашите земи е съществувал живот още от времето на неолита до ден днешен. Златарица продължава да е жива заради всеки един от вас, който избира града ни пред възможностите на по-големите и икономически развитите населени места“, каза Стефан Бранзелов.

Приветствие към всички отправи и областният управител Людмила Илиева. Тя подчерта, че златарчани са много добър пример за това как се пазят традициите.

ЗА 14-И ПЪТ В ЗЛАТАРИЦА БЕШЕ ВРЪЧЕНА ЕДИНСТВЕНАТА В СТРАНАТА НАЦИОНАЛНА НАГРАДА ЗА ЛИТЕРАТУРНА КРИТИКА НА ИМЕТО НА РОДЕНИТЕ В ГРАДА ИЗТЪКНАТИ КРИТИЦИ ИВАН РАДОСЛАВОВ И ИВАН МЕШЕКОВ. Тя е създадена през 1992 г. по идея на академик Иван Радев. Тазгодишният носител на приза е проф. Димитър Михайлов, който получи статуетката от кмета Михаил Ганев.

Празничната програма продължи с изпълнения на самодейците от читалището. Открита беше и изложба на ученици от СУ „Св. св. Кирил и Методий“ на тема „Родината започва от моя роден град“. Младите художници бяха наградени за участието в експозицията.

Сред гостите на празника бяха още кметът на община Павликени инж. Емануил Манолов, кметът на община Лясковец д-р Ивелина Гецова, кметът на Елена инж. Дилян Млъзев, председателят на местния парламент във Велико Търново Венцислав Спирдонов, председателят на Общинския съвет в Павликени Христо Кавалски, зам.-кметът на община Полски Тръмбеш Росен Русанов, петкратният световен шампион по спортна стрелба Весела Лечева, областният председател на БСП Мариана Бояджиева, директорът на Областно пътно управление Венцислав Ангелов, представители на различни институции, общински съветници и общественици.

Михаил МИХАЛЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.