Ветеранът от Г. Оряховица Цено Спасов празнува 9 май за 77-и път

През 1945 година посреща Деня на победата в Белград

 

98-ГОДИШНИЯТ ВЕТЕРАН ОТ ВТОРАТА СВЕТОВНА ВОЙНА ЦЕНО СПАСОВ ПОСРЕЩА ДНЕС ДЕНЯ НА ПОБЕДАТА ЗА 77-И ПЪТ. А спомените от свистенето на куршумите са живи в съзнанието му, затова 9 май за него е радостна дата и истински празник.

Цено Спасов твърди, че няма нищо по-страшно от войната.

Макар и почти столетник, Цено Спасов помни отлично ужаса на войната, която връхлита света, когато той е още ученик. Роден е в село Лакатник през далечната 1926 година в семейство на железничар. Баща му бил кантонер, затова се налагало често да се местят. Накрая се установяват в Горна Оряховица и заживяват в кантон до село Първомайци. Малкият тогава Цено ходел в дъжд и сняг до гимназията в железничарския град. От дете искал да наследи професията на баща си. Затова заминава да учи в ЖП института в София. Заради бомбардировките над столицата местят учебното заведение в Левски. Там, тъкмо положил клетва, и го мобилизирали в Българската армия.


ЗАДАЧАТА НА НЕГОВАТА РОТА БИЛА ДА ОХРАНЯВА ВЛАКОВИТЕ КОМПОЗИЦИИ ДО БЕЛГРАД. ВЪВ ВАГОНИТЕ ИМАЛО ОРЪЖИЯ, С КОИТО СЕ СНАБДЯВАЛА НАШАТА АРМИЯ В СЪРБИЯ. В обратните курсове връщали български войници в родината.

Медалите и значките за заслугите му към родината.

Често композициите попадали под обстрел. Във влаковете се качвали вражески сили и откривали стрелба.

„Качваха се, когато спрем на някоя гара. Започваха стрелба по нас, по влака. Отвсякъде Балкан, накрая изход никакъв. Въпреки това по пътя не допуснахме нито една жертва. Аз видях и изживях ужаса на войната. Бомбардировки, осакатени млади хора. Понякога сънувам този ужас, но в мен остана мисълта да работя честно за изграждане на един справедлив, нов и достоен живот“, разказа за „Борба“ Цено Спасов.


9 МАЙ 1945 ГОДИНА ГО ЗАВАРВА В БЕЛГРАД. В ЦЕНТЪРА ИМАЛО ПАРАД НА ПОБЕДАТА. ЦЕНО СПАСОВ СЕ ОЗОВАЛ ДО ТРИМА ОТ ВОДЕЩИТЕ ГЕНЕРАЛИ НА ФРОНТА. Ръкувал се лично с генерал Стойчев, генерал Трендафилов и генерал Щерьо Атанасов. Разказва, че спомените от войната са толкова много и не се колебае да каже, че 9 май всъщност е Ден на победата над фашизма.

Освен военна ветеранът носи 38 години и униформа в БДЖ.

След войната завършва ЖП института и работи през целия си живот като железничар. Като отличник, му дават право да избере къде да го назначат. Поискал да работи в Горна Оряховица, но там нямало място, затова го пратили за ръководител движение на гарата в Ресен. След година се мести в Поликраище, а след това става и зам.-началник на гарата в Горна Оряховица. По-късно е диспечер в ЖП управление, а накрая се пенсионира като инспектор по безплатните пътувания през 1984 г. Зад гърба си има 38 години трудов стаж като железничар.

„Никога не съм подавал молба за назначение или повишение в трудовия си път. За добра работа съм награждаван със значки и сребърен медал – орден на труда. И сега, като гледам 98-годишния си живот, мисля, че всичките ми мисли и желания са били да няма повече войни, за да живеем всички спокойни и щастливи“, споделя Цено Спасов.


ЗА ВОЙНАТА В УКРАЙНА Е КАТЕГОРИЧЕН, ЧЕ В НИКАКЪВ СЛУЧАЙ НЕ ТРЯБВА БЪЛГАРИЯ ДА ИЗПРАЩА ОРЪЖИЯ. ПО ДУМИТЕ МУ ТОВА Е ОПАСНО ЗА ОТНОШЕНИЯТА НИ С РУСИЯ. Цено Спасов твърди, че българската и руската армия винаги са били в добри позиции и това не трябва днес да се променя. Но по думите му най-правилната стратегия е да има неутралитет.

Цено Спасов и съпругата му Мария живеят заедно 73 години.

„Някои смятат, че ако влезем във война, после лесно можем да излезем. Не е така. Днес България няма боеспособна армия. До 1944 г. в България нямаше нищо. После започна да се строи, това стана пред очите ми. Изгради се цялата държава. А сега 30 години гледаме как всичко се разрушава. За това ме боли най-много“, казва Цено Спасов.

Като ветеран, получава множество значки и медали. За 70-ата година от победата над фашизма лично вицеконсулът на Руската федерация в Русе го награждава. Днес твърди, че няма по-страшно от войната.

А за себе си казва, че е щастлив човек. И до днес живее в Горна Оряховица със съпругата си Мария Спасова, която е на 94 години. Двамата са заедно цели 73 години. Имат дъщеря, двама внуци и двама правнуци.

Михаил МИХАЛЕВ

Снимки Михаил МИХАЛЕВ

One thought on “Ветеранът от Г. Оряховица Цено Спасов празнува 9 май за 77-и път

  • 12.05.2022 в 17:00
    Permalink

    „До 1944 г. в България нямаше нищо“ !!! Празно? Нищо?! Жалка картинка…. И….л д…..!

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.