Вестник Борба – областен всекидневник, Велико Търново

Вестник Борба – областен всекидневник

Започна ремонт за 28 млн. лева на пътя Поликраище – Елена – Сливен през прохода Вратник

Правят 27-километров участък, който ще свързва Северна и Южна България

 

Стартира основен ремонт на 27 километра от пътя между Поликраище, Елена и Сливен (път II-53), който преминава през прохода Вратник. Строителните дейности започват на 11 май, съобщиха от Агенция „Пътна инфраструктура“

Рехабилитацията на трасето се финансира по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014 – 2020 г. чрез Европейския фонд за регионално развитие и националния бюджет. Инвестицията е за близо 28 млн. лв. Срокът за изпълнението е 10 месеца.

Второкласният път е основна пътна артерия за направлението Велико Търново – Сливен – Ямбол и свързва Северен централен район с Югоизточен район и с АМ „Тракия“. Трасето е пряка връзка с европейския транспортен коридор N 8 Гюешево – Кюстендил – София – Бургас – Варна. Проектът предвижда основен ремонт и реконструкция на два участъка от второкласния път на територията на областите Велико Търново и Сливен. Първият участък в област Велико Търново е с дължина 11,590 км. Той започва на около 600 метра преди кръстовището с път III-4004 Джулюница – Златарица и завършва до моста в началото на Елена. Втората отсечка, която ще се рехабилитира, е в област Сливен. Тя е с дължина 15,1 км и включва част от прохода Вратник, който в момента е затворен за движение на МПС над 3,5 тона. Началото на участъка е при 72-ри км – между селата Майско и Стара река, преминава през с. Стара река и завършва при кръстовището с общинския път за с. Раково в района на местността Агликина поляна, информират от пътната агенция.

Трасето между двата участъка, които ще се ремонтират в област Велико Търново, е рехабилитирано през 2013 г. по Оперативна програма „Регионално развитие“ 2007 – 2013. В отсечките, които ще се реконструират, ще бъдат извършени локални ремонти на пътното платно, където е необходимо, цялостна подмяна на асфалтовата настилка и подобряване на отводняването, нови бордюри, мантинели, пътни знаци и маркировка. Ще бъде почистена канализацията на Елена и на с. Стара река и ще бъдат подменени решетките и капаците на дъждоприемните и ревизионните шахти. В населените места след ремонта ще има пешеходни пътеки и нови тротоарни настилки. В двете отсечки ще бъдат ремонтирани общо 7 големи съоръжения. В участъка на територията на област Велико Търново ще бъдат обновени 5 моста – над река Златаришка при 38-и км, едноотворен каменен сводов мост над дере при 39-и км, жп надлез при 40-и км, мост над река Кринковско дере при 44-ти км и сводов мост над река Златаришка при 45-и км. Във втория участък ще бъдат ремонтирани два сводови моста над река Старорешка при 72-ри и при 74-ти км. Изпълнител е „Пътно поддържане – Сливен“ ЕООД. Стойността на договора е 27 776 695,94 лв. с ДДС.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *