Два светофара и бързи връзки към три жилищни района правят на западния вход на Велико Търново

Изцяло променят пътната инфраструктура на „Беляковско шосе“

 

ОБЩИНА ВЕЛИКО ТЪРНОВО ИЗЦЯЛО ПРОМЕНЯ ИНФРАСТРУКТУРАТА И ОРГАНИЗАЦИЯТА ЗА ДВИЖЕНИЕ В ЕДНА ОТ НАЙ-НАТОВАРЕНИТЕ ГРАДСКИ зони – западния вход на града и целия район на „Беляковско шосе“. „Борба“ е първата медия, която се запозна с плана, който ще бъде реализиран тази година като част от цялостната подмяна на ВиК системата на бул. „България“. Проектът на стойност малко над 1 млн. лв. е на консорциум ДЗЗД „Търново 2019“, в който влизат „Пътища и мостове“- Варна, и „Инжконсултпроект“. Финансирането е по проект „Интегриран градски транспорт на град Велико Търново”, който се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Региони в растеж” 2014 – 2020 г., съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие.

 

ДВА НОВИ СВЕТОФАРА И СИСТЕМИ ЗА ВИДЕОНАБЛЮДЕНИЕ

 

Проектът предвижда поставянето на две нови светофарни уредби, с които да се контролира движението и премахнат ежедневните задръствания в пикови часове. Едното светлинно устройство ще е в района на тотопункта, а другото ще осигурява контрол срещу бензиностанция „Петрол“ за идващите от „България“ в посока ул. „Полтава“ и „Краков“. Уширение на платната, подмяна на маркировката, отводняване и доста други нови елементи по пътното съоръжение предвижда проектът. Ще има финансиране за 1975 метра нови бордюри, над 420 тона асфалт, както и нова система за видеонаблюдение.

 

БЪРЗИ ВРЪЗКИ И ПОЛУКРЪГОВО КРЪСТОВИЩЕ НА УЛ. „БЕЛЯКОВСКО ШОСЕ“

 

Вместо сегашното изчакване и жестомимични послания за осигуряване на предимство пътуващите ще попадат в специални „улеи“ за отделните посоки. Такъв е предвиден например за директна връзка на движещите се от ул. „Краков“ към бул. „България“, без да се налага да чакат за предимство идващите от западна посока. Подобни пътни съоръжения ще се оформят и към ул. „Беляковско шосе“, а връзката с ул. „Освобождение“ ще става с полукръгово кръстовище. Всички трасета и връзки ще бъдат разширени, маркировката – подновена, а знаковото стопанство – ревизирано. Обектът ще бъде изпълняван поетапно с частично затваряне, за да не бъде блокиран трафикът в града, който в основната си част минава именно оттук.

Стилян НАЙДЕНОВ

5 thoughts on “Два светофара и бързи връзки към три жилищни района правят на западния вход на Велико Търново

 • 10.05.2022 в 10:15
  Permalink

  Авторът, като се събуди потен ли беше!

  Отговор
 • 10.05.2022 в 12:40
  Permalink

  Светофари, полукръгови /това „дъгообразно“ ли ще дойде ??/ движения, чорба и каша… Тия от консорциума и по-важното, този, дето им пали фитилите, поръчва и плаща недомислия, нека да се качи в колата и да мине по маршрута, ама и в двете посоки, един път когато е натоварено и един път, когато е по-малко натоварено и ще му се изясни работата. То аман от умници, дето само снимки и екрани гледат!

  Отговор
 • 10.05.2022 в 13:12
  Permalink

  Моля, посетете най-близкия психодиспансер!

  Отговор
  • 10.05.2022 в 20:27
   Permalink

   Имало още кинти за крадене този път от консорциум .Предоставени от олигофрени на общинска софра с малко ум.

   Отговор
 • 16.05.2022 в 14:21
  Permalink

  Кръстовище на 2 нива е едиственото решение, което е с голяма пропускателна способност.

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.