У нас

Обявите за работа в хотели и ресторанти са с двуцифрен ръст през април, отчитат от кариерен сайт

Въпреки Великденските празници и повечето почивни дни, броят на обявите за работа нараства. В някои сектори се наблюдава спад, но като общ брой се отчита малък ръст от 1%. Това показва ежемесечният анализ на HR компанията и кариерен сайт ДжобТайгър (JobTiger). Броят на обявите за работа е малко над 52 500 и на годишна база се е увеличил с 21 процента (спрямо април 2021 г.), уточняват от компанията.

Продължава двуцифреният ръст на обявите в сектора “Хотелиерство и ресторантьорство”. През април броят на предложенията в него е нараснал с 14 на сто и вече има над 11 000 обявени позиции за заетост. На второ място по ръст, както и в предходния месец, е секторът “Търговия и продажби” с увеличение от 7 на сто. Следват секторите “Логистика и транспорт” (4 на сто) и “Здравеопазване и фармация” (1 на сто). При останалите сектори се наблюдава спад на броя на обявите – “Производство” (минус 2 на сто), “Строителство” (минус 3 на сто), “Маркетинг и реклама” (минус 7 на сто), “Счетоводство, одит, финанси” (минус 9,3 на сто), “ИТ” (минус 9,4 на сто), “Административни и обслужващи дейности” (минус 9,4 на сто).

Като резултат от постоянното нарастване на предложенията в сектора “Хотелиерство и ресторантьорство”, той е на път да заеме първото място като дял от общия брой обяви и да изпревари традиционния лидер – сектор “Търговия и продажби”. Той все още заема челното място с 21,6 на сто, но води едва с 0,1 на сто сектора “Хотелиерство и ресторантьорство”, чийто дял през април е 21,5 на сто. На трето място продължава да бъде “ИТ” секторът с дял от 14 процента, а след него се нареждат секторите “Производство” (13 на сто), “Административни и обслужващи дейности” (9на сто), “Логистика и транспорт” (8 на сто), “Счетоводство, одит, финанси” (4,4 на сто), “Строителство” (4,4 на сто), “Здравеопазване и фармация” (3,4 на сто), “Маркетинг и реклама” (2,9 на сто) и “Изкуство” (1 на сто).

Според анализа на HR компанията, предложенията за работа от вкъщи и/или дистанционна работа в края на април достигат почти 6000 или 11,6 процента от общия брой обяви. Спрямо предходния месец март броят на този тип предложения се е увеличил с 8 на сто, а съотношението им по сектори е “ИТ” (55 на сто), следвани от “Административни и обслужващи дейности” (15 на сто), секторите на аутсорсинг (BPO) индустрията (15 на сто) и “Търговия и продажби” (5 на сто).

Предложенията с изискване за наличен зелен сертификат (удостоверяващ завършен цикъл на ваксинация срещу COVID-19 или неговото преболедуване) продължават да намаляват. След като противоепидемичните мерки бяха официално отменени, се наблюдават едва 50 предложения за работа, изискващи документа.

През април общият брой на обявите във водещите областни градове е намалял с 3 на сто. Изменението по градове е: София (минус 6 на сто), Пловдив (минус 2 на сто), Варна (6 на сто), Бургас (5 на сто), Русе (минус 12 на сто) и Стара Загора (5 на сто). Като дялово разпределение предложенията във водещите областни градове заемат 72 на сто от всички обяви. Разпределението във всеки от тези градове е както следва: София (43 на сто), Пловдив (9 на сто), Варна (10 на сто), Бургас (4 на сто), Русе (3 на сто) и Стара Загора (2 на сто).

Броят на обявите за работа, подходящи за бежанци през април, е над 2600, което е ръст от 16 на сто спрямо март. Като дял този тип предложения е около 5 на сто от общия брой обяви в страната, допълват от компанията.

БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *