Сдружение „Български музеи“ се събира за годишна среща във Велико Търново

Сдружение „Български музеи“ се събира за годишна среща във Велико Търново, съобщиха от Регионалния исторически музей в града. На събранието ще бъде приет отчет за дейността на неправителствената организация за миналата година и ще се обсъди участието на сдружението в Асоциацията на българския индустриален капитал.

На специална церемония ще бъдат връчени и наградите „Наследство“ на Сдружение „Български музеи“ за 2021 година. С награда „Музей на годината“ ще бъде удостоен Регионален исторически музей – Русе за кампанията „Разкази за Средновековието“. Награда „Образователни инициативи“ ще получи Регионален исторически музей „Стою Шишков“, Смолян за събитието „Музейни игри на родолюбието“, а награда „Събития и работа с публики“ – Държавен културен институт Къща музей „Панчо Владигеров“, София със събитието: „SYN(es)THESIS“.

Сдружение „Български музеи“ отбелязва през 2022 г. своята десета годишнина. В него членуват 126 музеи и галерии от цялата страна. Основен приоритет в дейността му през последните месеци  е адекватното финансиране на музеите  и галериите, като условие за опазване на културното наследство и съхраняване на българската национална идентичност. Председател на управителния съвет на организацията е Борис Хаджийски, директор на Регионалния исторически музей в Пазарджик.

Срещата ще започне на 11 май  в 13:00 ч. на ВИП площадката за наблюдение на аудио-визуалния спектакъл „Царевград Търнов“.

БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *