Вестник Борба – областен всекидневник, Велико Търново

Вестник Борба – областен всекидневник

Бежанци от Украйна пристигнали с 13 кучета в Куцина, вече са продали две по 1200 евро

Майката на олимпиеца Радослав Великов и мъж от Пловдив приютиха в домовете си четири семейства

 

12 БЕЖАНЦИ ОТ ВОЙНАТА В УКРАЙНА ЖИВЕЯТ В ДВЕ КЪЩИ В КУЦИНА. Четирите семейства са от Одеса и са пристигнали преди около месец. Две семейства са приютени в къщата на Катя Великова. Тя е майка на олимпийския медалист по борба Радослав Великов, който е родом от селото. Другите две жени с три деца са подслонени също в частен имот на мъж от Пловдив, пожелал да остане анонимен. Подслоняването на семействата е станало чрез съдействието на шампиона и чрез негови познати. Както обикновено става в такива случаи, собствениците са направили добро, а кметството в селото също помага, колкото е възможно.

Ира и Лена с децата и кученцата.

42-ГОДИШНАТА ИРА Е ДОШЛА У НАС ЗАЕДНО С 8-ГОДИШНАТА СИ ДЪЩЕРЯ АНЮТА. В Одеса Ира си изкарва прехраната със собствен питомник, където отглежда породисти кученца. В България тя е успяла да дойде с 13 от своите любимци, които са от породите „Шнауцер“ и „Шпиц“. Местни хора вече са купили две от пухкавите кученца за по 1200 евро, разказва Ира.

Заедно с нея в къщата на пловдивчанина живее и Лена, която е с дъщеря си Наташа, на 13 г., и с тригодишния си син Женя. Двете жени и трите деца се издържат самостоятелно и се надяват скоро да има купувачи и на още кученца. Украинци от Одеса, които се занимават също с отглеждане на кученца и са дошли у нас с тях, има настанени и в Златарица. Ира и Лена споделят, че са от бедното население на Украйна, а семейството на Лена живее в един от кварталите на Одеса. Единият съпруг работи като мебелист, а другият е мияч на машини. Ира и Леня нямат представа докога ще останат в Куцина и сега се опитват да уредят престоя си – ходят на зъболекар, на лекар, а Наташа е отпразнувала 13-ия си рожден ден в селото.

В КЪЩАТА НА КАТЯ ВЕЛИКОВА, КЪДЕТО ЖИВЕЕ И САМАТА ТЯ, има по-богати бежанци, защото на поляната са паркирани два луксозни леки автомобила. 43-годишната Аля обаче казва, че това е стандарт за Одеса и те са от средната класа в държавата. Аля е тук с двете си деца близнаци на 4 г. – Ангелина и Виктор. Заедно с нея е и свекърва й Лида, която е на 65 г. и помага на внуците си.

Катя Великова (по средата) заедно със своите гости.

Хлапетата пък вече са записани в детската градина в селото. Съпругът на Аля е собственик на охранителна фирма в Одеса. Тя е дипломиран учител по музика и пеене, но само няколко години е работила по специалността си. Сега е домакиня.

В дома на сем. Великови живеят още Марина и дъщеря й Дария, която е на 16 г. и се опитва да учи онлайн. 44-годишната Марина не работи, защото се грижи за образованието на дъщеря си, споделя тя. Съпругът е военен и сега участва в отбраната на Украйна. За щастие, бомби в жилищата или около тях и при двете семейства не е имало, но ужасът на войната ги е пратил далеч от родината им. Аля и съпругът й Виктор имали приятелско семейство във Велико Търново, при което обаче нямало място да бъдат приютени. Те обаче имали познати, които пък били познати на Радослав Великов, и така се появили в Куцина заедно с Марина. Тя се оказа с много интересно хоби и се занимава със селски туризъм. Марина обясни и показа снимки на бунгала край езеро, близо до Одеса, собственост на семейството им, където развежда туристи да се любуват на природата.

Нели СУКОВА

Сн. авторката

2 thoughts on “Бежанци от Украйна пристигнали с 13 кучета в Куцина, вече са продали две по 1200 евро

  • 12.05.2022 в 17:39
    Permalink

    Можеше да напишете нормални (цели) имена, а не Ира, Аля, Лида, Анюта. Или Нели Сукова не може да схване, че това са съкращения?

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *