Млада зъболекарка напусна Тел Авив, за да лекува пациенти във Велико Търново

Д-р Ванина Атанасова има специалност „Ортодонтия“ и ежедневно обменя опит с колеги от цял свят

 

Д-Р ВАНИНА АТАНАСОВА ОТ СТАРАТА СТОЛИЦА СЕ Е ОТДАЛА НА ПРИЗВАНИЕТО ДА СЕ ГРИЖИ ЗА ДЕНТАЛНОТО ЗДРАВЕ НА ТЪРНОВЦИ СЛЕД БЛИЗО 4 ГОДИНИ РАБОТА В ИЗРАЕЛ. Взела солиден опит от практиката си в еврейската страна, където лекувала най-тежките случаи, които поради сложността си били връщани от други клиники. 29-годишната жена завършила специалност „Ортодонтия“ в Тел Авив и взела решение да се върне да помага в родното си място.

Младата стоматоложка наследила професията на своите родители. Казва, че съвсем естествено се спряла на денталната медицина и това била единствената опция, която си представяла за нейното бъдеще. Възпитаничка е на ПМГ „Васил Друмев“, където завършила паралелка „Биология“ през 2011 г., а след това продължила образованието си в Денталния факултет на Медицинския университет в София.

Дипломирала се през 2017 г. и после работила в продължение на една година във Велико Търново. Впоследствие решила да кандидатства за специализация по ортодонтия, като можела да избира между доста привлекателни бази за обучение и работа в реална среда в Западна Европа, САЩ и т.н. Спряла се на Израел, тъй като условията там най-много се доближавали до нейните виждания и критерии. Заминала за близкоизточната страна през октомври 2018 г.

„Този дял от денталната медицина е трудоемък и съчетава познания по математика, физика и т.н. Занимава се с изправяне на зъбите чрез различни методи. Потребността от лечение на заболелите зъби и от възстановяване на целостта на зъбно-челюстната система е стара като човечеството. Загубата на зъбите и тяхното неправилно разположение са свързани с нарушения в храносмилането, затруднения в говора и увреждане на външния вид и лицето“, обясни д-р Атанасова.

Уточни, че специализацията протекла в университетска клиника и била ангажирана постоянно в лекции и работа. Срещала се с много и разнообразни случаи и въпреки това никога не се стигнало до момент, в който да откажат помощ на нуждаещ се. При всички пациенти се подхождало индивидуално, като имало и фрапиращи казуси, като вадене на зъби, които при порастване са навлезли в носа.

С ОБУЧИТЕЛИТЕ И КОЛЕГИТЕ КОМУНИКИРАЛА НА АНГЛИЙСКИ ЕЗИК, НО СЕ НАЛОЖИЛО ДА НАУЧИ ИВРИТ, за да общува по-лесно с пациентите. Споделя, че таргетната група на ортодонтията обхваща предимно деца и тийнейджъри, но не липсвали и възрастни, които сядали на зъболекарския стол.

„Там посрещнах пандемията. Беше много тежко, защото ситуацията стана изключително сериозна. Не можех да се прибера вкъщи, а осъзнах, че в крайна сметка не живеем 100 години и не бива да губя повече време далеч от близките си. Още повече че и в България мога да практикувам професията си и да приложа наученото. COVID вълните бяха много силни поради това, че голяма част от хората в Израел са силно религиозни и продължаваха да спазват обичаите си да се събират на големи групи, не спазваха дистанция в синагогата и се заразяваха. Затова имаше дни с по 10 000 диагностицирани. За няколко месеца клиниката ни беше затворена, но аз ходех да обслужвам спешни случаи“, разказва Ванина.

През април т.г. се прибрала обратно във Велико Търново и започнала работа при родителите си. Съчетава ангажиментите в старата столица с практикуване на професията във Варна и София.

29-годишната зъболекарка твърди, че в следващото десетилетие няма намерение да търси реализация извън България.

„Лечението на един пациент продължава много време. Нужно е поне година и половина, за да се реши проблемът. Поемам отговорност към пациентите, които са ми се доверили, и няма как да тръгна за друга локация“, категорична е тя.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.