Работодателските организации излизат на национален протест за сигурна енергия на достъпни цени

Национално представителните работодателски организации – Асоциацията на индустриалния капитал в България, Българската стопанска камара, Българската търговско-промишлена палата, Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България и Съюзът на стопанска инициатива, излизат на национален протест за сигурна енергия на достъпни цени на 18 май, от 12:00 до 17:00 часа, пред Министерския съвет, съобщиха работодателите.

Точно седем месеца след националния протест на работодателските организации (на 19 октомври 2021 г.) промяна в енергийната сигурност не само че няма, но ситуацията е още по-влошена и влошаваща се, посочват организациите, които призовават всички, които не са съгласни с настоящия начин на управлението на българската икономика, да се присъединят към тях.

Бизнесът настоява за удължаване на механизма за компенсации за свръхвисоките цени на ел. енергията дотогава, докогато е необходимо: компенсация в размер на 75 на сто от разликата между средномесечната цена за съответния месец на Българска независима енергийна борса (БНЕБ) и цената на енергийния микс при използване на средства от Фонда за сигурност на електроенергийната система, формиран от свръхпечалбите на производителите на енергия.

Работодателите искат също: разликата между цената на газа при използването на посредници и цената на газа, която бихме получили по формулата в дългосрочния договор с „Газпром експорт“, да бъде поета като компенсация от бюджета, разработване и прилагане на механизъм за гарантиране на дългосрочно предлагане на ел. енергия, природен газ и петролни продукти на достъпни цени, както и програма за овладяване на инфлационните процеси и възстановяване на веригите на доставки.

Ако исканията им не бъдат изпълнени, работодателите предупреждават, че ще поискат оставка на правителството и акцентират, че техният протест не е политически. Протестът е за: спасяване на българската икономика, прогнозируемост и конкурентоспособност, спасяване на работните места и доходите, намаляване на темповете на инфлацията, спиране на обедняването на нацията.

 

БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.