Рейнджър, гурбетчия и любител на нежния пол, кметът на Шемшево Кирил Ангелски се гордее с живота си и с постигнатото

В деня на светите равноапостоли Кирил и Методий имен ден празнува кметът на Шемшево Кирил Ангелски. Той е един от управниците с по няколко мандата в община Велико Търново и вече се чувства уморен от голямата отговорност. Има зад гърба си с три мандата – от 2011 г., повече тачи 24 май и се шегува, че така се измъква от почерпка – на едни казва, че имения му ден е на Празника на буквите, на други, че вече е минал. Иначе по традиция, от която няма мърдане, ще почерпи колегите си в кметството, с които отбелязват всички лични празници. И си желае здраве и сили, за да изведе селото пред новите предизвикателства поне до следващите избори. „Сякаш стига толкова, постигнах моите цели и като че ли по-добре е вече да си почивам“, казва с усмивка именикът.

КИРИЛ АНГЕЛСКИ ИМА НЕВЕРОЯТНА БИОГРАФИЯ, А ЖИВОТЪТ МУ, ПРЕДИ ДА СТАНЕ КМЕТ, Е ПЪЛЕН С ПРИКЛЮЧЕНИЯ И ШЕМЕТНА ВОЕННА КАРИЕРА. Още от 4-ти клас е по пътищата на България и казва, че за съжаление, рядко вижда близки и роднини. Роден е на 8 юли 1957 г. в пограничното петричко село Скрът, в подножието на Беласица, и това определя професионалния му път. Завършва ВНВУ „Васил Левски“ през 1981 г. профил „Гранични войски“ и две години служи на границата. Връща се във Военното училище като кадър и първенец на випуска да подготвя бъдещите пазители на държавната граница. След 8 години като преподавател продължава във Военна академия и остава на работа в София, във Висше военнотранспортно училище „Тодор Каблешков“. Следва издигане във военната йерархия. Първо е назначен за командир на поделението в Суходол, за да стигне до заместник-комендант на Генералния щаб на армията. Научил добре английски, на него му е гласувано доверие да бъде заместник старши национален представител на българския контингент в Босна и Херцеговина. Така опитал за 6 месеца и от рейнджърството, в Сараево. „Тези сгради, които сега ги виждаме разрушени в Украйна, там ги видях през 2002 г. Пътувах до трети пехотен взвод до град Богойно, иначе седалището на мисията ми беше в английската база в Баня Лука. Все пак беше след войната и имаше и хубави моменти“, спомня си той. За малко да отиде и на мисия в Ирак, но след като върнали телата на петте ни войничета и видял с очите си трагедията, се изплашил и се отказал 15 дни преди първия полет на контингента за Кербала. Логично последвало и решението да се пенсионира от военна служба. Имал нужните години и след едно учение в Сарафово, на което бил комендант, станал цивилен гражданин.

И ТЪЙ КАТО КИРИЛ АНГЕЛСКИ НЕ МОЖЕЛ ДА СТОИ МИРЕН, ТРЪГНАЛ ПО БЕЛИТЕ СТРАНИ НА ГУРБЕТ ДА ИЗКАРА НЯКОЙ ЛЕВ. Първата му спирка била Италия, където карал камион и превозвал плодове. А във Великобритания в продължение на 2 години и 3 месеца, след като изкарал лиценз за охранител, пазел строителен обект. Вечерта охранявал, а през деня в стопанство в най-богатата земеделска провинция Кент, която хранела цялата страна, работел като мениджър.

След гурбетчийство си дошъл, оженил двама от синовете си. „Имам трима сина от две жени“, смее се той и признава, че жените го привличат, но и той бил харесван много от нежния пол.

А с политиката се хванал, когато се образувал ГЕРБ. По това време бил в Кипър, жена му звъннала и казала, че трябва да стане член на новата партия. Получил подкрепа и от колегите си в дирекция „Земеделие“, където работел като инженер по хидромелиорации, такава била цивилната му специалност. „Разписвах се тогава за много пари, разбира се, от тях не виждах нищо, но финансовата отговорност беше голяма и се изплаших. Вече живеехме с жена ми в Шемшево. Първо си смених жителството и информирах съселяните си, че ще кандидатствам за кмет. Скъсах един чифт обувки през летните месеци от агитации, но през 2011 г. спечелих изборите със 195 на 113 гласа още на първия тур“, спомня си началото на политическата си кариера Кирил Ангелски.

Предполага, че след толкова години кметуване може би и той е омръзнал на хората, затова едва ли ще се кандидатира наново.

Ана РАЙКОВСКА

Сн. авторката

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.