Вестник Борба – областен всекидневник, Велико Търново

Вестник Борба – областен всекидневник

Събарят част от Сержантското училище заради паркинг за туристи

Посетителите на В. Търново ще спират в бившия военен имот и ще се придвижват с електробуси

 

Три стари и амортизирани сгради от бившето Сержантско училище във Велико Търново ще бъдат съборени, за да се отвори достатъчно място за буферния паркинг за туристи, който ще се изгражда там. Това са пансионът, лятната столова с кухня и КПП-то, които са в много лошо състояние и напълно негодни за ползване, аргументират се от Общинска администрация. Заедно с тях ще бъде премахната напълно и оградата, а запуснатият и обрасъл с храсти и дървета терен първо ще бъде изчистен. Паркингът, част от големия проект „Интегриран градски транспорт на Велико Търново“, отново е на дневен ред, а Общината обяви трета открита процедура в търсене на изпълнител.

Това се наложи, след като победителят в първия конкурс – фирма „Мистрал 7“, се отказа заради високите цени на строителните материали и договорът между нея и Общината бе прекратен на 21 декември 2021 г. Със свое решение Общинския съвет завиши прогнозната стойност на поръчката и тя вече е 767 454, 50 лв. без ДДС. Средствата са осигурени от ЕС по програма „Региони в растеж“, а изграждането на буферния паркинг цели да облекчи трафика на туристическия поток към централната част на Велико Търново и да стимулира използването на градски транспорт.

На площ от 6240 кв. м ще бъдат изградени навес с 4 места за електробуси, паркоместа за 10 туристически автобуса и 102 паркоместа за леки автомобили, в т.ч. електромобили. Община Велико Търново вече закупи 10 електрически автобуса за 1,6 млн. лв., които да обслужват новата туристическа линия N 100.

На паркинга се предвижда още изграждане на КПП, тоалетна, стая за шофьори на електробуси, склад за акумулатори, автомати за таксуване, елтабло, както и зарядна станция за електробуси. Зоната, предвидена за паркинг на автобуси, както и тази за леки пътни превозни средства ще бъде асфалтирана. Ще бъдат поставени нови настилки, бордюри, тротоари и повърхностно отводняване, които ще бъдат съобразени с вертикалната планировка и предвиденото натоварване от автобуси и автомобили. Към площадката на паркинга ще се прокара водопровод, предвижда се и цялостна канализация.

Целият район ще бъде с ново улично осветление, като кабелите за елзахранването ще бъдат положени под земята. Ще има и видеонаблюдение за по-голяма сигурност на паркиралите превозни средства. Проектът за паркинга обхваща и цялостна организация на движението, както и обособяване на вход и изход към ул. „Беляковско шосе“.

При изграждането ще бъдат премахнати някои дървета, но много повече ще бъдат засадени, предимно широколистни. По предварително задание 25% от терена трябва да бъде озеленен.

След избора на изпълнител и сключване на договор паркингът трябва да е готов за 4 месеца. Крайният срок за подаване на офертите и заявленията за участие е 7 юни.

Ана РАЙКОВСКА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *