В Стражица започват Каралийчеви дни – 2022

Днес (11 май) в Стражица е официалното откриване на традиционните за общината КАРАЛИЙЧЕВИ ДНИ. Преди близо месец в Регионалната библиотека „П. Р. Славейков“ във Велико Търново се състоя една от първите прояви от програмата за честването на 120 години от рождението на любимия детски писател Ангел Каралийчев. В Стражица тогава имаше истински десант на писатели, художници и издатели от ИК „Хермес” и три истински празника за учениците от СУ „Ангел Каралийчев“ и ПГ по транспорт „Васил Друмев“. Тези празници станаха знакови преди поредните Каралийчеви дни от 11 до 24 май.

В общинския детски комплекс Стойо Вартоломеев, управител на издателска къща „ХЕРМЕС“, представи на децата от школите и групите на комплекса писателя Александър Секулов (на снимката). Децата узнаха колко магична е работата по създаването на едно литературно произведение, къде писателят намира прототипи за своите герои и как тези герои стават любими на читателите.

В Художествената галерия Валентина Стойнева, уредник на галерията, представи на млади творци художника от Пловдив Борис Стоилов, автор на илюстрациите към най-новия прекрасен сборник с избрани приказки на Каралийчев. Борис Стоилов подари на децата по една прекрасна книга с автограф. По-големите ученици от професионалната гимназия по транспорт „Васил Друмев” имаха незабравима среща с писателката Неда Антонова.
Богата е тазгодишната програма на дните, посветени на Ангел Каралийчев. Те ще завършат с празничната програма на 24 Май, когато ще бъде обявен поредният носител на годишната награда на името на световноизвестния приказник.
Николай ХРИСТОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.