Великотърновецът Ангел Тодоров е носител на два ордена „Кирил и Методий“

И до днес е активен турист, покорил е почти всички първенци в България

 

Ангел Тодоров получава много ордени и значки през трудовия си път.

85-ГОДИШНИЯТ ВЕЛИКОТЪРНОВЕЦ АНГЕЛ ТОДОРОВ Е АКО НЕ ЕДИНСТВЕНИЯТ, ТО ЕДИН ОТ МАЛЦИНАТА ЖИТЕЛИ НА СТАРАТА СТОЛИЦА, НОСИТЕЛИ НА ДВА ОРДЕНА „КИРИЛ И МЕТОДИЙ“. Животът му преминава в денонощна работа с деца, тяхното развитие и напътствие в живота.

Тодоров е роден през далечната вече 1936 година. Но десетилетията не са се отразили на духа му, камо ли на чувството за дълг към родината и подрастващите поколения. Трудовият му път е изпълнен с безброй срещи, които трудно могат да се поберат в един очерк. Ражда се в бедно семейство в село Каранци, община Полски Тръмбеш. Баща му и майка му били трудещи се селяни. В училище не било лесно, защото повечето деца били бедни.

Тодоров често държал речи и мотивирал учениците.

ИНТЕРЕСЕН ФАКТ Е, ЧЕ РЕЦИТИРА СТИХОТВОРЕНИЕ НА ГАРАТА В ПОЛСКИ ТРЪМБЕШ ПРЕД ТРАУРНИЯ ВЛАК С ШЕСТВИЕТО ЗА ГЕОРГИ ДИМИТРОВ. След завършване на основното си образование се сблъскал със сериозен проблем. 1650 лв. била таксата за гимназията, а родителите му нямали толкова пари, въпреки че момчето било отличник в клас. Затова му се наложило да участва в групата на РМС за изграждане на ТКЗС-то в селото. През това време се отворила възможност да стане чирак в дърводелска кооперация в Полски Тръмбеш и бил назначен за ученик дърводелец.

Тодоров награждава ученици.

ВСЕКИ ДЕН ХОДЕЛ В УЧИЛИЩЕТО И ИЗЧЕЛ ВСИЧКИ КНИГИ В БИБЛИОТЕКАТА В СВОБОДНОТО СИ ВРЕМЕ. А СКОРО СЪБРАЛ ПАРИ ЗА КОСТЮМ И ЗА ТАКСАТА НА ГИМНАЗИЯТА. По-късно бил включен в Ученическия комитет и заминал със следващата бригада на язовир „Александър Стамболийски“. Един месец работил по изграждането на водното съоръжение без пари, а на следващия вече започнали да му плащат почти наравно с възрастните. В гимназията отговарял за чавдарчетата и пионерите и всички отрядни ръководители. Дори свирил на тромпет.

Всичко това дава повод Ангел Тодоров да бъде предложен за безплатно обучение за дружинни ръководители в школата „Макаренко“ в София след завършване на гимназията.

В родната казарма.

КЛАСИРАТ СЕ САМО 60 МЛАДЕЖИ ОТ 300 КАНДИДАТИ. ЕДИН ОТ ТЯХ СЕ ОКАЗВА МЛАДИЯТ ТОГАВА АНГЕЛ. След завършването е назначен за дружинен ръководител в село Климентово, по-късно го вземат и в казармата.

Ангел Тодоров служи в Хасково. Заради организаторските си качества е назначен за комсомолски секретар, след което е изпратен на тримесечен курс във Военното училище в Силистра за политически офицери, където получава и капитански нашивки на пагона. След уволнението си започва работа като дружинен ръководител в село Иванча. Работи едва няколко месеца, след което го повикват и оглавява отдел „Пионери“ в Окръжния комитет на Комсомола. Там работи няколко години и организира множество пионерски сборове. След това работи в Пионерския дом в Горна Оряховица, а после и като директор на училището в село Сливовица.

ОТТАМ ГО КАНЯТ В ОКРЪЖНИЯ ПИОНЕРСКИ ДОМ, КЪДЕТО ОГЛАВЯВА ОТДЕЛА ЗА ТУРИЗЪМ ПОВЕЧЕ ОТ 15 ГОДИНИ.

И днес Ангел Тодоров е активен планинар и турист.

Сградата по онова време се намирала на хълма Царевец. След това построяват новата, в която днес е Европейският информационен център. Ангел Тодоров взема участие и в създаването на Общинския пионерски дом в Лясковец, след което става и негов ръководител. Институцията за работа с деца години наред е сред водещите в страната. Всъщност подобна била ситуацията и с Окръжния пионерски дом, който винаги се нареждал на второ и трето място, тъй като първото било „запазено“ за софиянци.

Ангел Тодоров става представител за Лясковец и Велико Търново на фондация „Детето и природата“. А през целия си живот той обича танците, народната музика и театъра. С това се занимава като директор на училището в Сливовица и в казармата. Днес е хорист в туристическия състав „Еделвайс“ на Иван Данчев, който наскоро навърши 90 години.

ЗА ВСИЧКИТЕ ГОДИНИ ТРУДОВ СТАЖ АНГЕЛ ТОДОРОВ РАБОТИ С ХИЛЯДИ ДЕЦА. И ДО ДНЕС ГО СРЕЩАТ ПО УЛИЦАТА И ГО ПОЗДРАВЯВАТ. Припомнят му много радостни случки и събития, което винаги го вълнува.

Сред пионери и комсомолци.

Много от неговите възпитаници стават директори и се развиват до високи постове в обществото. Иначе Ангел Тодоров дава огромна част от енергията си и за туристическото ориентиране. Още като работник в училищата, ходил с палатки в непознати местности. По-късно прави първото състезание „С карта и компас в Търново“, което и до днес продължава да се провежда.

А ЗА НЕУМОРНАТА СИ РАБОТА ПРОСВЕТНИЯТ ДЕЯТЕЛ ПОЛУЧАВА ДВА ОРДЕНА „КИРИЛ И МЕТОДИЙ“. Единият е трета степен и му е връчен в София още докато бил дружинен ръководител през 1973 г. Другият е втора степен и му го дават през 1986 г. Но това далеч не са всички отличия, които Тодоров получава през годините. За активна работа с пионерите той е награден със значка първа степен от ДПО „Септемврийче“. Има медал „1300 години България“, както и медал „Алеко“ на Българския туристически съюз. Получава награди и за учители първенци, за ударник от бригадите, както за ветеран на БТС. Всъщност и днес Ангел Тодоров е активен турист, покорил е почти всички първенци на България. През 2019 г. става най-възрастният турист ветеран, покорил Черни връх.

Михаил МИХАЛЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *