Горещи новиниОбразование

ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ отбеляза патронния си празник

Слово за българската идентичност изнесе професор Атанас Семов

 

Великотърновският университет „Св. св. Кирил и Методий“ отбеляза патронния си празник. Венец пред паметника на светите равноапостоли беше положен от ръководството на университета, а цветя поднесоха ученици от ОУ „Св. Патриарх Евтимий“ и „П. Р. Славейков“.

Проф. Семов изнесе вълнуваща лекция за националната ни идентичност.

Под звуците на градския духов оркестър академичният състав влезе в аулата, където се проведе и тържествената част на празника. Почетен гост беше конституционният съдия и преподавател в Софийския университет проф. Атанас Семов, а празника уважиха още кметът Даниел Панов, областният управител Людмила Илиева, митрополит Григорий, бивши ректори, преподаватели и студенти.

Академично слово произнесе ректорът проф. Христо Бонджолов. Той подчерта, че е щастлив след пандемията всички отново да бъдат заедно в аулата на университета.

Аулата на университета се напълни отново след пандемията.

„Надявам се преодоляхме тези времена, които ни разединяваха. И още повече се надявам, че идват други времена, в които ще ни се налага да разберем, че е добре да сме заедно и заедно да преодоляваме трудностите. Важно е вярата ни да е напред, важно е молитвата ни днес да бъде за мир и смирение. Успяхме да изправим университета, да направим един достоен храм на знанието и се надявам така да продължим във времето“, каза проф. Бонджолов.

Вълнуващо слово за българската идентичност произнесе проф. Атанас Семов. По думите му нейното опазване е дълбоко вкоренено в българския народ.

Ученици поднесоха цветя пред паметника на светите братя Кирил и Методий.

„Само живата национална памет гарантира хуманизъм и толерантност. Обезродяването не е модернизация, а е самоунищожение. Затова смятам, че патриотичното възпитание и опазването на националния дух остават първостепенна държавническа задача. За мен модерната държава е патриотична, а истинският патриотизъм е антинационалистичен. Патриотичната държава не е отрицание на модерната държава, а е нейно измерение. Именно това е ядрото на гениалната формула на Апостола за чиста и свята република. Но чиста и свята република със сигурност не означава република, изчистена от спомена за всичко свято“, каза в словото си проф. Семов.

Празничен благослов по случай 11 май отслужи великотърновският митрополит Григорий. Той получи поздравленията на ректора за подкрепата във връзка с градежа на университетския храм „Св. Патриарх Евтимий“.

Михаил МИХАЛЕВ

4 thoughts on “ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ отбеляза патронния си празник

 • Отива си горкият университет. Ченгета, доносници и плагиати. Няма вече и конкурси, всичко се назначава или от Ректора или върви по шуробаджанашка линия. Жалка картинка.

  Отговор
 • Напротив, г-н Михов, университетът го има и ще го има, напук и въпреки милен михов и разни подобни нему. За всички заинтересовани е ясно как точно от такива като споменатия михов и още няколко други ВТУ беше докаран до фалит от кражби, лошо управление, лобизъм и идиотизъм. За жалост не живеем изобщо в правова държава и такива безхаберници не само, че остават безнаказани, ами още по-нагло се изказват.

  Отговор
  • Иванова, Х. Бонджолов стана, декан, професор и Ректор с брадската подкрепа на доц. Михов и неговия ортак Пламен Легкоступ. От една порода са.

   Отговор
 • Този Атанас Семов–голем девол. Синът му депутат, той и баща му ком. номенклатура. Че, говори за Левски–пак изядоха дисерта на Петко Петков.

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *