Енцефалит парализира майка на две деца, семейството се нуждае от помощ за лечението

Надеждата за търновката идва от турска болница, близките подеха акция по набиране на средства за скъпата терапия

 

САМО ЗА СЕДМИЦА ЖИВОТЪТ НА 42-ГОДИШНАТА РОСИЦА ЧОЛАКОВА ОТ ВЕЛИКО ТЪРНОВО СЕ ПРЕОБРЪЩА И ОТ АКТИВНА И РАБОТЕЩА МАЙКА ТЯ ОСТАВА НА ЛЕГЛО ПРИ 100 ПРОЦЕНТА ИНВАЛИДНОСТ. Нещастието сполетява жената през декември 2020 г. и започва голямото ходене по мъките. Дълго време нито един лекар не успява да постави диагноза и да обясни на какво се дължи парализирането и загубата на реч. В крайна сметка столични медици установяват, че причината е вирусен енцефалит, разказа пред „Борба“ съпругът й Стефан Чолаков, който се грижи за нея. Мъжът сподели, че единствената надежда за възстановяването на Росица идва от турска клиника, но семейството не разполага със сумата, която изпратили в оферта от южната ни съседка.

„Преди да се разболее, тя нямаше никакви здравословни оплаквания, болежки и симптоми, които да подсказват, че ще се случи нещо такова. Изведнъж се срина. Първоначално мислеха, че е получила инсулт, но изследванията отхвърлиха тази версия. Обиколихме кабинетите на огромен брой специалисти в Плевен и София. В крайна сметка медиците в столичната МБАЛНП „Свети Наум“ диагностицираха енцефалит“, разказва Стефан.

След като се върнали обратно във Велико Търново, направили кръвни изследвания, които показали наличието на антитела на херпес, и медиците заключили, че този вирус вероятно е причинил възпалението на мозъка. Обяснили на мъжа, че съпругата му извадила късмет, че изобщо е оцеляла, но единственото, което може да се направи в бъдеще, е рехабилитация. Той обаче не спрял да търси варианти за възстановяване на Росица и така стигнал до болница Liv Hospital в Турция.

„Изпратих всички епикризи и медицинска документация, за да се запознаят със състоянието на жена ми. Отговориха, че може да се направи повторно образно изследване – ЯМР и изследване на паранеопластичния панел, което ще даде информация дали е възможно да има туморен процес, вследствие на който да е отключен автоимунният енцефалит. В зависимост от резултатите ще бъде изготвена медикаментозна терапия и съответно определена цена за нея. Първоначалната сума за постъпване за изследвания е 4000 долара, отделно от това транспортирането й с частна линейка до турската клиника струва 2000 лв.“, посочи той.

Стефан работи в ТД на НАП Велико Търново и там вече има поставена кутия за дарения. За момента обаче е далеч от набирането на нужната сума, затова се обръща към всички, които имат възможност да помогнат.

„Преди живеехме в апартамент в старата столица, но се преместихме в къща в Балван, защото наблизо живеят родителите ми и те идват да помагат на Росица, докато аз съм на работа. Тя не може да си движи крайниците, изобщо не може да прави нищо сама, няма как да се обгрижва“, сподели мъжът.

Най-голяма нужда от възстановяването на Росица имат двете деца на семейството. Синът на двойката е студент във Военноморската академия във Варна, а дъщеря им е едва първи клас.

Галина ГЕОРГИЕВА


Дарителска сметка: BG83 BPBI 8170 4026 5615 01

BIC BPBIBGSF

Росица Василева Чолакова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.