Изложба с творби на Дали, Донген, Кент, Бекат и Фелини, посветени на Казанова, редят във Велико Търново

Експозицията се представя за първи път в България и единствено при нас

За първи път в България и единствено във Велико Търново ще бъде представена уникалната изложба „Казанова – митът в огледалото на визуалното изкуство“. В Художествената галерия „Борис Денев“ в старата столица ще бъдат подредени 78 оригинални творби на Салвадор Дали, Кийс ван Донген, Рокуел Кент, Пол-Емил Бекат и Федерико Фелини. Проектът е продуциран и организиран от ХГ „Борис Денев“ и Община Велико Търново в сътрудничество с Art Expo S.I.A. (Латвия) и е под патронажа на кмета на Велико Търново Даниел Панов. Експозицията ще остане в болярския град три месеца – от 17 май до 17 август. За официалното откриване на културното събитие са поканени посланиците на държавите на петимата художници – Испания, Холандия, Франция, САЩ и Италия.

Изложбата включва и уникалния и иновативен аудиогид, специално създаден за безопасност срещу COVID-19.

Картините ще бъдат изложени в едно от крилата на първия етаж на художествената галерия. Това са литографии с размери от 15 до 50 сантиметра. Изложбата се реализира благодарение на осъществен контакт на зам.-кмета на община Велико Търново Нейко Генчев с Василий Кесаури, който е куратор на експозицията. Шедьоврите са част от внушителна колекция на фамилията Кесаури, която наброява над 3000 творби на майстори на четката от световна величина.

„Изложбата „Казанова – митът в огледалото на визуалното изкуство“ предлага възможност да проследим как в различни епохи на 20-и век различни големи майстори на визуалното изкуство – Салвадор Дали, Кийс ван Донген, Рокуел Кент, Пол-Емил Бекат и филмовият режисьор Федерико Фелини, са видели многостранния мит за Казанова. Буквалното визуализиране на образа му не представлява нито художествен, нито културен интерес за тях. Но как те са възприемали този мит, как той е бил осмислен и пречупен през тяхната художествена визия и въплътен в техния специфичен изобразителен език в произведенията, които създават, ни помага да разберем същността на този мит и освен това ни казва нещо ново и актуално за нашето време и за самите нас .Създадените от тях образи идват от мита за Казанова като първоизточник, но в същото време водят до метафизично възприятие, присъщо на цялото човечество и човешката култура, което не зависи от времето или расата. Като всеки мит, митът за Казанова предоставя възможности за широко тълкуване и в същото време за себепознание и извършване на философски акт, носейки ни по-дълбоко разбиране за себе си и за света, в който съществуваме“, коментира Нейко Генчев.

По думите на организаторите изложбата се състои от пет тематични раздела – Салвадор Дали – портфолио „Казанова“, Кийс ван Донген – портфолио „Казанова – първа любов“, Рокуел Кент – портфолио „Фронтисписи от мемоарите на Джакомо Казанова“, Пол-Емил Бекат – Портфолио Casanova – mes amours à Venise, Федерико Фелини – „Казанова“.

От първия раздел става ясно, че през 1967 г. Салвадор Дали илюстрира мемоарите на Казанова и създава колекция, състояща се от 13 офорти на цяла страница и 7 гравирани винетки. По този проект Салвадор Дали работи с издателство Delfino Edizioni d’Arte в Рим, Италия, през 1980 г. Всяка литография от тази серия е ръчно подписана с молив от него в долното поле с релефния сух печат на Дали под номерацията. Също така Дали с молив подписва фронтисписа към портфолиото. Тази колекция Дали реализира върху луксозна ръчно изработена хартия Cartiere Magnani Pescia с воден знак, специално произведена за тази негова серия.

Раздел втори – Кийс ван Донген – портфолио „Казанова – първа любов“ разказва как през 1950 г. Донген реализира портфолиото „Казанова – първа любов“ в техника офорт. Тази серия е отпечатана на луксозна ръчно изработена хартия Vergé pur fil d’Arches. На изложбата е представен рядък авторски екземпляр от това издание – Exemplaire d’artiste, реализиран едновременно с ограниченото издание от Aux dépens des Editions de la Vieille France в Париж и Ница, Франция, през 1950 г.

Раздел трети – Рокуел Кент – портфолио „Фронтисписи от мемоарите на Джакомо Казанова“, разкрива, че 1925-а е натоварена година за Рокуел Кент. Наскоро разведен със съпругата си, но все още издържащ петте си деца, Кент се заема с повече комерсиална работа, отколкото би искал. Това включва 12 илюстрации, които да придружават ограничен тираж на мемоарите на Казанова, преведени на английски от Артър Мачен през 1894 г. След изработването им Кент е гравирал собственоръчно плочите за 12-те офорта. Те са отпечатани за изданието на 1000 екземпляра и са продадени само на група абонати, идентифицирани като Aventuros. Това е първият опит на Кент да илюстрира голям литературен текст и резултатът е посрещнат с възторг от публиката.

Раздел четвърти – Пол-Емил Бекат – портфолио Casanova – mes amours à Venise. През 1954 г. Пол-Емил Бекат реализира портфолиото „Казанова – моите любови във Венеция“, откъс от „Мемоари“ на Джакомо Казанова в техника на офорт със суха игла, гравиран от него. Тази серия е редактирана върху луксозна ръчно изработена парцалена хартия Vélin de Rives с един страничен необрязан ръб. На изложбата е представен рядък екземпляр от колекцията в черно, с бележки и с два отпаднали офорта. Ограничено издание 36/68, Germaine Raoult & Manuel Robbe, Париж, Франция, 1954 г.

Финална част – Федерико Фелини – „Казанова“, включва четири литографии на Федерико Фелини от поредицата илюстрации за сториборда към филма „Казанова“ (1976). Едната е от благотворителната серия литографии на Световната федерация на Асоциацията на ООН, подписана от автора, а останалите три са от литографския календар на S.A Philips, публикуван през 1977 г. по повод излизането на филма на Федерико Фелини Le Casanova от издателство Diogenes Verlag A.G, Цюрих, заедно със Sun editions, Париж.

„Проектът има за цел да привлече семейства, младежи, клиенти и служители в света на голямото изкуство, като предлага намалени билети за изложби, събития и дейности, свързани с изкуството и културата“, сподели директорът на Художествената галерия Мартин Митев.

„Предстои ни сериозна работа и занапред с фамилията Кесаури. Вече подготвяме дългосрочен договор за представяне и на други творби от тяхната колекция. Те са групирани в общо 27 изложби на различна тематика“, разкри Нейко Генчев.

Василий Кесаури разказа, че „Арт Експо С.И.А“ е създадена от специалисти, работещи в сферата на музеите и бизнеса. Изправени пред ежедневните бизнес предизвикателства около ефективното управление на музеите, компанията възприе иновативен бизнес модел. Той доказа на партньорите на „Арт Експо С.И.А“, а именно – на държавните и общински музеи и галерии, възможността за частичното автофинансиране.

„Арт Експо С.И.А“ работи по проекти от този род повече от 10 години, а в своята история изложбата в Художествена галерия „Борис Денев” ще е стотната поред, реализирана в Европа.

В основата на „Арт Експо С.И.А“ стои семейство Кесаури, които посредством гъвкавите финансови формули (не включващи предплащания и инвестиции за транспорт и застраховки освен за реклама) дават възможност на държавните и общински музеи и галерии, особено в малките градове, да видят най-ярките и значими произведения, които определят цялостното развитие на модерното изкуство.

Техният проект предоставя възможност чрез изложбите да помогнат на културните институции да изпълнят своята основна роля, а именно да донесат образование, знание и култура на широката маса от хора, изграждайки общото бъдеще.

Днес „Арт Експо С.И.А“ предлага 27 броя готови изложби на музеите и галериите, които са съставени от оригинални произведения на най-големите световни майстори – Салвадор Дали, Марк Шагал, Дьолакроа, Рокуел Кент, Андре Дерен и др.

Със същите творби, от които са съставени 27-те изложби, и които арт изложението предлага на музеите и галериите, са и част от най-големите музеи в света, като МОМА в Ню Йорк, Националният център за изкуство в „Помпиду“, Британският музей и др. При откриването на предишните техни изложби идват и посланиците на тези страни, чиито творби на художници са представени там.

Творбите, представени в изложбата „Казанова – мит в огледалото на визуалното изкуство”, се представят за първи път в България. Предишните пъти изложбата е представяна в университета в Принстън (САЩ), Националната библиотека във Франция, Музея за модерно изкуство „Морохаши“ в Япония, Музея за изкуства във Филаделфия (САЩ) и др.

Веселина АНГЕЛОВА

Снимки авторът

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *