Майстори и любители на дрипавата баница се събират на фестивала във Върбица

Празник на дрипавата баница във Върбица отново ще има. Вече над 600 участници от 40 населени места в 18 общини на 10 области в България са заявили участие за тазгодишното му издание. Очаква се на кулинарното събитие да бъдат представени над 300 различни образци на тестеното изделие. На живо ще бъде показан самият процес по направата на баница, като майстори ще месят и точат в демонстрационен кът. Гостите ще видят също как се пече на подница под връшник. Целта на празника е да бъде представено уникалното многообразие на едно от най-вкусните българските ястия – баницата, в различните краища на България. И в същото време заедно с умението да се приготвят баници да се онагледят битът и културата на местните общности, занаяти и фолклор.

Именно фолклорните изпълнения ще поддържат високо настроението, като началото ще поставят изпълнители от Стражица.

Освен празник фестивалът си е и своеобразна надпревара между майсторите на вкусотията. Жури в състав Цветелина Томиъм (участник в телевизионния формат Master Chef) и Ивайло Иванов (участник в телевизионния формат Hell`s kitchen) ще определи най-добрите баници, като ги раздели в различни категории.

Заповядайте на забавно кулинарно пътешествие в духа на българските традиции в столицата на баницата – Върбица, канят организаторите – Народно читалище „Градина Върбица 1894“ и кметство Върбица, със съдействието на Община Горна Оряховица.

Началото е в 10 часа на 14 май, събота.

Ана РАЙКОВСКА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *