Адрес: На село! 12 200 крачки делят Шемшево от Велико Търново, но ги свързва улично осветление

Точно шест километра е разстоянието от центъра на Шемшево до театъра на Велико Търново. Или измерено по друг начин – 12 200 крачки.

Кметството на селото

Толкова ги е преброил кметът Кирил Ангелски, който редовно ходи пеша, особено през последната една година. Затова пък двете селища ги свързва улично осветление и вечер можеш от едното място да отидеш в другото, без да се притесняваш от тъмнината. Други такива няма в областта. Придобивката е от две години по проект, финансиран с европейски средства. „Отначало отнесохме много критика от населението, но сега се хвалим. Осветлението е икономично, а и така се пътува по-комфортно”, коментира Кирил Ангелски, който вече трети мандат управлява селото от градски тип. А че Шемшево е такова, си личи по няколко признака и на първо място е икономиката.

Кметът с три мандата – Кирил Ангелски

Близостта до големия град и наличието на достатъчно пространство за бази са привлекли тук доста и малки, и големи фирми, които създават работни места не само за местните жители, но и за тези от околните села. Като прибавим и работещите във Велико Търново, безработица в Шемшево на практика няма, както и миграция. Успешно работят двете фабрики за пластмасови изделия – „Рита пласт агро” ООД и „Ким пласт”, която има и военно производство. В Шемшево е пълно и с автосервизи, нещо рядко срещано в друго село, дори в близост до областния град. Има разсадник, дейност развива озеленителната фирма „Ава парк”, тук отглежда рози за цветния

Улично осветление свързва Шемшево с Велико Търново.

пазар и Боби Розата, както го знаят в Шемшево.

Една от бързо напредващите фирми е и „Булфриго”, която се занимава с ремонт на климатичните инсталации в камионите. В селото живеят и немалко IT специалисти, а силният интернет само подпомага работата им. Предвижда се в недалечно бъдеще да стане оптичен.

 

 

 

„ДОСТА ХУБАВИ НЕЩА СА НАПРАВЕНИ В ШЕМШЕВО”, ХВАЛИ СЕ КМЕТЪТ КИРИЛ АНГЕЛСКИ

И наистина много е направено за благоустрояването на селото, подхода към него и за превръщането му в добро място за живеене. Като се започне от оформянето на центъра и асфалтирането на главната улица, та до построяването на трите моста – над р. Янтра, водостока до фабрика „Валда” и над бента. Радват окото парковете и модерните детски площадки. Ремонтираната чешма със средства на дарители в центъра на селото утолява жаждата с изворна вода, която идва по гравитачен път. Добрата спортна база води и до развитието на футбола, който е на почит в Шемшево. Жителите му си обичат местния футболен  клуб с треньор Калоян Тодоров, а в школата са записани 40 деца.

Има обаче и още доста за правене. От 12 км улична мрежа 3 – 4 км са черни пътища. „Търпим доста критики, че от главните улици не можем да стигнем до асфалтиране на вътрешните, които все още си стоят на чакъл. А има такива, които и чакъл нямат”, признава управникът на Шемшево. Тази година е предвидено изкърпване на улицата от стадион „Петър Шатров”, кръстен на легендарния футболен треньор, роден в селото, до Леденик – по автобусната линия N 6. Ремонтът е повече от наложителен, защото от ВиК ремонти улицата е станала цялата на дупки.

Селото се радва на красиви паркове, детски и спортни площадки.

Има заделени 9000 лв. и те ще стигнат за целта, но кметът се опасява, че това е временно и догодина могат да се очакват нови дупки в съседство със запълнените.

„Най-големият проблем е, че не се случи санирането на детската градина, а не можем да кандидатстваме с проект”, казва още кметът.

Друго предимство на Шемшево в сравнение с други села е, че си има зъболекар. Младият, но много успешен и със специализации във Великобритания, Германия, САЩ и Русия д-р Георги Димитров е избрал тук да установи лекарската си практика. Кабинетът му е в медицинския център и кметството не иска наем, само и само хората да получават стоматологична помощ и да са доволни.

Шемшево е близо 400 дка, но не е разпиляно, къщите с дворовете са един до друг. Противно на очакванията се разраства към Пушево и там се вдигат в последно време големи и красиви къщи. Двойно са се вдигнали и цените на имотите – от 11 лева на кв. метър сега вече 23 лв., твърди кметът.

СЕЛО БЕЗ КРЪЧМА

Кръчмата срещу кметството стои празна.

Може много неща да си имат в Шемшево, но си нямат кръчма и това си е прецедент. Сградата с приятна архитектура, в която някога се е помещавала, е собственост на „Всестранна кооперация” – Велико Търново, и стои празна. Както са напразни опитите на кмета да склони председателката да обяви нов търг. Договорът с предишния наемател е изтекъл, но продължава да си плаща наема, което засега устройва напълно кооперацията. „Намери се желаещ да развърти кръчмата, та да има къде човек да се почерпи, но предишният собственик я ползва за склад и не я отстъпва. Около нея има достатъчно пространство да се сложи например батут, за да скачат децата и да се забавляват, докато възрастните си пият кафето или нещо по-сериозно.

От чешмата, ремонтирана със средства на дарители, тече изворна вода.

Мястото е чудесно, намира се срещу кметството и близо до детска площадка, а в събота и неделя тук гъмжи от народ. Ще бъде хубаво кръчмата отново да заработи”, коментира Кирил Ангелски.

А населението на Шемшево не е малко, въпреки че доста са починали по време на пандемията. Понякога е имало и по две погребения на ден. Към момента живеят 720 души, от които 430 избиратели, уточнява с усмивка кметът, за когото този мандат май ще е последен. Чужденците се представляват от две английски семейства, затова пък известни личности са предпочели селото, за да се установят за постоянно.

Читалище „Напредък – 1911“.

Гордост на селото е читалище „Напредък – 1911”, прочуло се с театралните и балетни състави „Дионисий” под ръководството на актьора от МДТ „Константин Кисимов” Виктор Терзийски и съпругата му Елица Филева, както и с цялостната си дейност. Близо 4 десетилетия народният хор „Българка” с първи ръководител Райко Долапчиев показва пред публиката красотата на българския фолклор и пази в богатия си репертоар автентични песни. Към читалището с председател Кирил Ангелски има и два танцови клуба – младежкия „Синигер” и „Аглая” – за всички възрасти. Добре се изявява и хеви метъл групата „Арайзис ”, създадена преди две години. Тази година по проект „Местни инициативи” читалището ще бъде пребоядисано, за да придобие още по-привлекателен вид.

Ана РАЙКОВСКА

Сн. Михаил МИХАЛЕВ и авторката

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.