Над 5 млн. лева влагат за спешните и неотложни ремонти по пътищата в областта

През май и юни Областно пътно управление – Велико Търново, започва най-належащите ремонти по пътните отсечки в региона. Това са участъци от главните пътища I-3, I-4 и I-5, по второкласната и третокласната пътна мрежа. „Има доста разрушения и места с дупки, включително и на главните пътища. Критично е състоянието на пътя Михалци – Павликени, а гледката е стряскаща. Ще се ремонтира и част от Прохода на републиката, много са участъците и от третокласната пътна мрежа, които трябва да се изкърпят и да се приведат в що-годе безопасен за преминаване вид“, коментира за „Борба“ директорът на ведомството Венцислав Ангелов.

Всички планувани дейности са за над 5 млн. лева и са само за текущ ремонт – за изкърпване, поставяне на мантинели, просветляване, стабилизиране на банкети, маркировка и поставяне на знаци. По цялата републиканска мрежа на територията на Великотърновска област ще се прави просветляване на пътищата от храсти и дървета. Става дума за общо 937 км пътища. Там, където има изровени банкети, ще се запълват и стабилизират като част от отводнителни мероприятия. Всичко това трябва да стане в рамките на два-три месеца. Изпълнител е „Пътни строежи ВТ“ до сключването на новите договори за текущ ремонт и поддръжка.

Всеки момент трябва да започне ремонтът на 27 км от пътя Поликраище – Елена – Сливен (път II-53), който преминава през прохода Вратник. Все още изпълнителят поставя указателни табели за временната организация на движение. Не се знае и откъде ще стартира – дали от нашата област или от Сливенската.

Проектът е финансиран по Оперативна програма „Региони в растеж“. Трябва да приключи за 10 месеца. Първият участък в област Велико Търново е с дължина 11,590 км. Той започва на около 600 метра преди кръстовището с път III-4004 Джулюница – Златарица (при км 34+700) и завършва на мостовото съоръжение при км 46+290 в началото на Елена. Втората отсечка, която ще се рехабилитира, е в област Сливен. Тя е с дължина 15,1 км и включва част от прохода Вратник, който в момента е затворен за движение на МПС над 3,5 тона. Началото на участъка е при 72-ри км – между селата Майско и Стара река, преминава през с. Стара река и завършва при кръстовището с общинския път за с. Раково в района на местността Агликина поляна (при км 87+301).

Второкласният път е основна пътна артерия за направлението Велико Търново – Сливен – Ямбол и свързва Северен централен район с Югоизточен район и с АМ „Тракия“.

Ана РАЙКОВСКА

Снимката е илюстративна

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *