Пускат млади футболисти до 21 години с професионални договори в дублиращите тимове

Българският футболен съюз подготвя поредно нововъведение за следващия сезон в Трета лига, което трябва да осигури още игрово време за млади таланти от водещите школи. В централата са решили да допуснат и играчи с професионални договори в третото ниво на футбола у нас, но това ще важи само при определени условия и казуси. Промяната засяга дублиращите отбори на професионални клубове, които се състезават в Трета дивизия. От новия сезон ще могат да играят и момчета с професионални договори, но до 21-годишна възраст.

Другото задължително изискване е съответният млад играч да е бил поне един сезон във въпросния клуб, за да може да се възползва от правилото. Целта на промяната е да се предпазят тези млади футболисти, които често не могат да получат достатъчно игрови минути в Първа и Втора лига, а професионалните договори ги спират от преотстъпване в третото ниво на футбола у нас. Така футболисти като Кольо Станев, Христо Димитров, Калоян Митев и т.н., докато навършат 21 г., ще могат да бъдат ползвани и за дублиращия тим на “Етър ВТ”, дори и да имат професионални договори.

В момента професионални клубове с формации в Трета лига са „Берое”, „Локомотив” (Пловдив), „Пирин” (Благоевград), „Хебър” (Пазарджик), „Ботев” (Враца), „Етър” (В. Търново), „Спартак” (Варна), „Септември” (София), както и „Лудогорец” с третия си отбор. В момента във всички тези дублиращи състави играещите трябва да са аматьори. От новото първенство обаче няма да е така.

БФС ще въведе и задължително изискване за останалите клубове от Трета лига за наличие на трима футболисти до 23 години, които ще играят пълни 90 минути от новия сезон. Те могат да бъдат заменяни единствено от други хора в тази възрастова група.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.