„Топлофикация Велико Търново“ ще има около 3 млн лв. недовзет приход заради рекордните цени на природния газ и въглеродните емисии

„Топлофикация Велико Търново“ има недовзет приход към края на април 2022 г. на стойност около 3 милиона лева. „Според нашите изчисления до м. юни се очаква той да стигне до 4 млн. лв.“ съобщиха от дружеството.

„Като социално- отговорно предприятие ние смятаме, че цената на парното във Велико Търново трябва да бъде достъпнo за всички клиенти. В същото време цената на топлоенергията е определена на 1 юли 2021 г. и в нея е заложена цена на природния газ от около 50 лева за мегават час. През целия регулаторен период ние осигуряваме отопление на крайните потребители на утвърдената цена. В същото време обаче цената, на която „Топлофикация“ купува природния газ постоянно се увеличава. През последната година станахме свидетели на почти тройно повишение. Същото нарастване има и на  въглеродните емисии. Това означава, че ние купуваме природния газ на в пъти по- висока цена от тази, на която трябва да продаваме на своите клиенти топлинната енергия. Тази разлика в цената е причината за огромния недовзет приход или казано накратко – част oт загубите, които търпим.“ обясниха от „Топлофикация Велико Търново“.

От дружеството коментираха, че компенсациите, които са им изплатени вследствие на наложения мораториум, не могат да покрият милионите недовзет приход. „Според прогнози на енергийни експерти се очаква цената на природния газ да продължава да расте поради геополитическата обстановка и събитията в Украйна. Считаме, че поради  по- високата пазарна цена на природия газ в момента, най-вероятно ще има повишение и на топлинна енергия през отоплителен сезон 2022/2023 г. Крайното решение ще бъде взето от КЕВР в началото на м. юли 2022 г.“ заявиха от дружеството. От централата са силно обезпокоени, че съществува риск да изпаднат в енергийна криза и да не могат да покриват дори и най- належащите си разходи за инвестиции, подобрения по топлопреносната мрежа и съоръженията, както и за заплатите на служителите си.

„Разчетите за цените от 1 юли 2022 г. са на база пазарната стойност на природния газ и въглеродните емисии. Изчисленията сочат, че е необходимо да да се извърши промяна, но цената трябва да е социално поносима. КЕВР като Регулатор винаги търси баланса в интересите на дружествата и крайните потребители.“ обясниха от централата. „През годините винаги сме успявали да поддържаме социално приемлива цена. Чрез промоционални кампании даваме възможност на клиентите да плащат още по- ниска цена за топлата вода. Винаги сме работили с мисъл за крайния потребител. Надяваме се решението, което ще бъде взето от Регулатора да ни позволи да извършваме подобрения по съоръженията и топлопреносната мрежа, за да гарантираме надеждно топлоподаване през студените месеци. Инвестициите са с цел предоставяне на още по- екологична енергия.“ казват от „Топлофикация Велико Търново“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.