15 май – Търновград днес… преди години (допълнена)

1846 г.

„1846 г., 15 май в сряда, 9 часа дойде в Търново султан Абдул Меджид и замина в събота в 3 часа. Търновските търговци му дадоха прошение с молба да уреди търговско съдилище в града им. Султанът се съгласи и съдилището се уреди. В същото прошение търновските търговци съобщиха на султана, че търпят големи щети от разбойниците“, узнаваме от приписка в църковна книга от библиотеката на Георги П. Симеонов.

Същото събитие е отразено и в приписка в сборник жития за месец август на Килифаревския манастир. От нея става ясно, че “… влезе султан Абдул Меджид в Търново с голям салтанат“. А приписка в Цветословница с църковни песнопения от Бяла черква гласи следното: “1846 лето дойде султан Абдул Меджид в Търново на месеца майе, 15 ден на отдания Пасха, срещу Вознесение, на 10 часа. Тогава заядоха на Гергьовден череши, а на Костадиновден зарзали, а сено не кусиха“.

1867 г.

Над тридесет души начело с войводата Филип Тотю, чиято майка е братова дъщеря на известния търновски търговец Велчо Атанасов Джамджията, организатор на прочутата Велчова завера, преминават Дунав при Текирдере, Свищов.

Обява за годежа на Стефан Стамболов и Поликсени Станчева.

1888 г.

Видният старостоличанин Стефан Стамболов се сгодява за Поликсени Станчева (Станчова) от Свищов. Ритуалът е в крайдунавския град и се посреща с огромен интерес, тъй като Стефан Стамболов е утвърден политически и държавен деец, а годеницата му е от уважаван род.

 

Църквата “Константин и Елена”

 

1923 г.

Открива се възстановената църква “Св. Константин и Елена”, пострадала от разрушителното земетресение през лятото на 1913 година.

* “На 15 того (15 май – б.а.), денят на Цар Борис, в църквата “Св. Константин” има Архиерейска служба със служението на цялото духовенство. След Божествената литургия храмът “Св. Константин” се преименува на “Св. Цар Борис”. Една промяна, която се налагаше доста отдавна. По-добре късно, отколкото никога. Поздравляваме енориашите с новата църква “Св. Цар Борис” .

*”С особена радост сме принудени да отбележим, какво градината при военния клуб тая пролет е особено разхубавена. Из алеите на градината са поставени разкошни пейки за посетителите. Разкошните борове и други дръвчета внасят в душата на всеки посетител истинска радост. Музиката свири няколко пъти в седмицата. Градината е достъпна за всеки гражданин. И както всяко хубаво нещо ще има нещо да му куца, така и тука не е без неприятности. Бюфетът е даден на гражданин на съвършено износен наем, ала това не пречи на бюфетчика да продава на доста високи цени както питиетата, така и закуските. Срамно е да се купи едно шише пивоквас за 2 лева, а да се продава за 4 лева и то без да е изстудяван… Обръщаме внимание на офицерското събрание върху горните редове. Който иска бърже да забогатей, да иде другаде…”.

в. “Борба”, № 16, май 1923 г.

1924 г.

“На 15 май по инициативата на настоятелството от съюза на професионалните музиканти в България – клон Търново, свири дружествената музика, секция “Лира”, на местността “Баждарлък” и тая от военната музика при паметника. Свирението почна в 7 ч. след обед. В 8 часа с тържествен марш през града се спряха пред модерния театър, където изпълних няколко маршове и хора. Накрая се изсвири националният химн и всички присъствующи станаха на крака със снети шапки. Така мина денят (Св. Цар Борис)”.

 в. „Борба”, № 51, 23 май 1924 г.

1930 г.

* “Заповед № 41, гр. В. Търново, 15 май 1930 г.

Търновските месарници, в които се предлага „шарено” месо.

Подписаният зам. кмет, като взех предвид: 1) настъпилите летни топлини, върлуването на мухите, които кацат по месото и търсят в него прикритите гънки и дупки да снесат яйцата си, наплюват го, след което се образуват червеи, процес много мръсен и отвратителен за човека, 2) Великотърновските месопродавци имат обичай да шарят месото, овче, козе, агнешко и др. като правят нарези по него, под които е най-благоприятното място за наплюване месото от мухите, съгласно чл. 35 от закона за санитарно ветеринарната служба и чл. 119 от правилника за прилагане на този закон, ЗАПОВЯДВАМ

За в бъдеще се забранява на всички месопродавци да шарят месото.

На нарушителите на настоящата ще се съставят актове за глобяване до 500 лева за всеки отделен случай …”.

*Именният ден на Негово Величество Цар Борис III, 15 того (15 май – б.а.) бе присъствен ден. Сутринта в 10 часа в църквата “Св. Цар Борис” се отслужи молебен от Негово Високопреосвещенство г. г. Митрополит Филип в съслужение с духовенството от града. На молебена присъствуваха г-да шефовете на учрежденията и една рота войници от гарнизона. След молебена войската бе поздравена от началника на гарнизона г- полковник Настев. Същата дефилира на площад “Баждарлък”.

*По случай именния ден на Негово Величество Цар Борис III кметството е изпратило поздравителна телеграма, на която Негово Величество е благоволил да отговори:

“В. Търново, зам. кмет Фъртунов

Благодаря от сърдце Вам и гражданството за любезните приветствия и благопожелания по случай именния ми ден. Царят”

Телеграмата на кметството гласи: “Негово Величество Цар Борис III, Двореца, София. От мое име и от името на старостоличани поздравлявам Ваше Величество с тазоименния Ви ден и пожелавам дългогодишно царуване за благоденствието на народа ни. Зам Кмет Фъртунов”.

 общински вестник “Велико Търново”, № 7, 23 май 1930 г.

1937 г.

“На 16 того (неделя на св. жени Мироносици) в гр. В. Търново с разрешението и благословението на Високопреосвещения Великотърновски Митрополит Г. Г. Софроний бе свикан I събор на православните християнски братства от Великотърновска епархия.

На 15 т. м. (15 май – б.а.) в събота стана посрещането на гара Трапезица на гостите – съборяни начело с ръководителите им свещеници. След посрещането цялото множество се отправи към Св. Митрополия, където бе поздравено с кратка топла реч от Негово Високопреосвещенство.

Вечерна се отслужи Велико Вечерна с петохлебие в историческата Асенова църква “Св. 40 мъченици”… След Вечернята съборяните бяха разквартирувани в частни домове и в казармата на 18 п. Дружина на почивка и нощуване.

На 16 т. м. (16 май – б.а.) бе отслужена тържествена Архиерейска Св. Литургия от Негово Високопреосвещенство в съслужение с 10 свещеници-ръководители на Братства и 3 дякони в градската църква “Св. Никола”. Големият и широк Божи дом бе препълнен от богомолци, съборяни и местни граждани…

След църковен отпус образува се многолюдна процесия начело със знаме и 8 плакарди до салона на “Модерен театър”, където стана откриването на събора с реч от Кириарха Г. Г. Софроний”.

 общински вестник “Велико Търново”, № 10, 22 май 1937 г.

 1939 г.

Нашата дружба уреди на 15 май т. г. вечерта в концертната зала на “Славянска беседа” среща между живущите в София търновци и търновски зетьове. Организацията бе великолепна. Между домакините особено много се проявиха г. г. Ст. Пипев, Константин Григоров и Ив. М. Заяков. Те приветливо посрещаха, настаняваха и забавляваха гостите.

Отдавна напусналият нашия град г. Ст. Пипев каза няколко хубави думи за значението на тази среща и я откри. Оркестър с балалайки започна да изпълнява отдавна познати руски мелодии…

Най-после от невиделица се появи слабата фигура на нашия артист г-н Константин Кисимов. Председателят възвести, че домочадието на артиста се е увеличило с още един син и го покани да каже нещо. С присъщия нему патос и драматизъм г-н Кисимов изпълни няколко декламации. Бурни ръкопляскания го изпратиха при слизането от естрадата…

Свърши се официалната част и почна веселата. Група студенти и студентки волно пяха. Един от тях прочете поздравителен адрес до председателя на дружбата, изпратен от младежи от гр. В. Търново начело с г. г. Матей Савов, Димитър Панов и др. започнаха танците”.

 общински вестник “Велико Търново”, № 11 и 12, 26 май 1939 г.

1942 г.

“Обявление № 316, В. Търново, 15 май 1942 г.

Великотърновското общинско стопанско предприятие “Ветеринарна служба” съобщава на интересуващите се, че на 8-я ден от публикуването на настоящето в общинския в-к “Велико Търново” от 10-12 часа пр. обед в тръжната зала на общината ще се произведе спазаряване по доброволно съгласие за доставката на 2,000 м. куб. камъни от кариерата на общината на м. “Гарга баир”…

Камъните ще се доставят в срок от два месеца върху възложеното количество”.

 общински вестник “Велико Търново”, № 8, май 1942 г.

1950 г.

Ръководството на читалище “Надежда” провежда заседание с представители на политическите и масови организации и дружества, ползващи салона за разгръщане на дейност. Разисква се въпросът за наема, който трябва да се превежда за издръжката на културната институция. Въпреки обстойното изложение до ОК на БКП за тежкото финансово състояние на “Надежда” , не се стига до решение.

1969 г.

В ДНА беше организирана среща на икономически работници от Велико Търново. От името на великотърновските икономисти Георги Недялков, главен счетоводител на Промкомбината, прочете призив-обещание към икономистите в страната. Вечерта в салоните на „Балкантурист” се състоя другарска среща с Бюрото на ГК на БКП”.

 в. „Борба”, № 59, 17 май 1969 г.

1970 г.

От 15 до 17 май градът е домакин на Третия републикански фестивал на любителските туристически филми.

2003 г.

На 15 и 16 май библиотеката е съорганизатор и домакин на национален квалификационен семинар на тема “Изграждане на автоматизирана библиотечна система за библиотеките от Великотърновски регион”.

Тодорка НЕДЕВА

РИМ – ВЕЛИКО ТЪРНОВО


15 май от страниците на вестник „Борба“

2017, бр. 91

* Държавата спря продажбата на старата поща, Велико Търново я иска за музей. 8 безрезултатни търга са проведени за обекта на Самоводската чаршия, никой не пожела да го купи за 2,1 млн. НОВИЯТ МИНИСТЪР НА ИКОНОМИКАТА ЕМИЛ КАРАНИКОЛОВ Е СТОПИРАЛ ПРОДАЖБАТА НА СТАРАТА ПОЩА ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО СЛЕД СЕРИЯ ОТ БЕЗРЕЗУЛТАТНИ ТЪРГОВЕ И „НЕЦЕЛЕСЪОБРАЗНОСТ“. Обектът се продава от две години, за него са направени 8 процедури, харчени са средства за тях, но никой не е пожелал да вземе обекта, разбра „Борба“…

* 160 тона риба годишно ще вадят от водоем край Драгижево. * Развъдник, разположен в землищата на две съседни села – Мерданя и Драгижево, ще дава по 160 тона риба годишно. Обектът се обновява от ЕТ „Додуров – Цани Додуров“. Водоемът е с обем от 1 млн. кубика, дълъг е 950 метра и широк 250. Предвидено е рибата да се разположи в 8 големи садки, а зарибяването ще е: шаран – 70%, толстолоб и бял амур – 25%, сом – 5%. Собственикът ще ремонтира и съществуващите хидротехнически съоръжения – язовирна стена, основен изпускател и преливник…

* С 6,1 млн. лв. по европроекти изградиха три стадиона в Еленско и ремонтираха църквата в Златарица. ОСНОВНО РЕМОНТИРАНИЯТ СПОРТЕН КОМПЛЕКС „ЧУМЕРНА“ В ГРАД ЕЛЕНА И РЕКОНСТРУИРАНИЯТ ХРАМ „СВЕТИ НИКОЛАЙ“ В ЗЛАТАРИЦА бяха двата обекта, изградени с европейски пари, които от Областния информационен център в старата столица показаха на място в предпоследната си обиколка вчера…


2018, бр. 89

* Козлуджа става новият великотърновски „Квартал на богатите“. Започна застрояването с къщи до 7 метра с градини на последната панорамна територия. НАД 1000 ДКА ОТ ПАНОРАМНАТА МЕСТНОСТ КОЗЛУДЖА ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО СА ПЛАНИРАНИ КАТО „КВАРТАЛ НА БОГАТИТЕ“, А ЗАСТРОЯВАНЕТО НА ПОСЛЕДНАТА ПРАЗНА ТЕРИТОРИЯ В РАЙОНА, ОТРЕДЕНА ЗА „РЕКРЕАЦИОННИ ДЕЙНОСТИ“, ВЕЧЕ ЗАПОЧНА. Проучване на „Борба“ показа, че тук вече се реализират първите проекти за къщи с дворове по американски тертип. „Аз самият завършвам къща тук и съм проектирал още много, територията се оформя като миниквартал, а интересът е голям, тъй като има прекрасна панорама към Царевец и Арбанаси, а същевременно е доста близо до центъра и с лесни комуникации“, обобщи арх. Драгомир Йосифов. На Козлуджа кокетна къща вече завършва и един от собствениците на „Екстрапак“. В ход са и съгласувателните процедури за още десет луксозни къщи с басейни в района.

* Бирник разпродава за 6,9 млн. ножарската „Терна“, основана преди близо век. Заради дългове продават и имението на Иван Габеров в Емен. ЧАСТЕН СЪДЕБЕН ИЗПЪЛНИТЕЛ СТАРТИРА ПРЕДИ БРОЕНИ ДНИ ПРОДАЖБАТА НА ЕДНА ОТ ГОРДОСТИТЕ НА МЕСТНАТА ИКОНОМИКА – НОЖАРСКАТА ФАБРИКА „ТЕРНА 1923“. 6, 9 милиона струва цялото налично оборудване и сградният фонд заедно с терените с площ от 19 дка в западната част на Велико Търново, върху които са разположени. Както „Борба“ вече съобщи, една от гордостите на местната икономика затвори в края на миналата година, а всички работници, както и мениджърският екип, бяха освободени, но мнозина все още имат да получават пари от предприятието. Крупният дълг, заради който е стартирала публичната продан, освен към контрагенти е и към държавата – за данъци и осигуровки.

* Дестилерия за етерични масла правят в Долна Липница, а предприятие за сушени плодове – край Козаревец. ЕДНА ОТ НАЙ-ГОЛЕМИТЕ ДЕСТИЛЕРИИ ЗА ЕТЕРИЧНИ МАСЛА У НАС СЕ ПРАВИ В ПАВЛИКЕНСКОТО СЕЛО ДОЛНА ЛИПНИЦА. ПРОЕКТИТЕ ВЕЧЕ СЕ СЪГЛАСУВАТ С ИНСТИТУЦИИТЕ, А ИНВЕСТИТОР Е ВЕЛИКОТЪРНОВСКАТА ФИРМА „ФЕРМЕР 33“. Капацитетът на предприятието ще е преработка на над 1200 тона суровина годишно. Имотът, върху който се разполага комплексът, е с площ от над 15 дка. Около декар от него разгъната площ ще е самата инсталация. Производствените й параметри са доста впечатляващи. Тук ще може да се преработват по 700 тона лавандулов цвят годишно. От него ще се добиват по 10 тона лавандулово масло.

* Китайски конгломерат проявява интерес към автомагистралата Русе – Велико Търново. Китайският конгломерат „СИТИК Констракшън“ проявява инвестиционен интерес към изграждането на автомагистралата Русе – Велико Търново и тунела под Шипка. Това стана ясно на среща вчера на министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков с представители на китайската компания. В хода на разговора бяха обсъдени възможностите за подписване на Меморандум за сътрудничество, включващ конкретни параметри за публично-частно партньорство.

* В Павликени откриха първия саниран блок. Направиха нови домовете на 200 павликенчани за 751 хиляди лева. НА СПЕЦИАЛНА ЦЕРЕМОНИЯ ВЧЕРА ОФИЦИАЛНО БЕШЕ ОТКРИТ ПЪРВИЯТ САНИРАН БЛОК В ГРАД ПАВЛИКЕНИ. Лентата прерязаха кметът инж. Емануил Манолов, управителят на фирмата изпълнител инж. Кирил Атанасов и зам. областният управител Ивета Кабакчиева.


2019, бр. 91

* Конната база, „Диваците“ и пет хотела в списъка за запечатване, данъчните ги обхождат като тайни клиенти. НАП – В. Търново, затвори павилиона за закуски под Община В. Търново за неиздаване на бележки. ЗАРАДИ ДАНЪЧНИ ПРЕГРЕШЕНИЯ И УКРИВАНЕ НА ОБОРОТИ Е ЗАПЕЧАТАНА ЗАКУСВАЛНЯТА ПОД ОБЩИНА ВЕЛИКО ТЪРНОВО. Заведението осъмна със стикери, които информират, че по нареждане на Териториалната дирекция на НАП във Велико Търново обектът е затворен. Още над 20 други търговски обекта на територията на целия регион са в списъка за „подлежащи на запечатване“ и срещу тях са задвижени процедури. Наша проверка показа, че сред тях има и доста популярни кръчми, хотели и магазини, което доказва, че инспекторите си вършат съвестно работата и не правят компромиси, нито се поддават на ходатайства.
* Комшии дадоха на съд мобилен оператор, сложил на блока им антена, без да плаща. Първи случаи на осъдени телекоми във Велико Търново заради клетки по покривите. МОБИЛЕН ОПЕРАТОР, СЛОЖИЛ НА ЧАСТЕН БЛОК, БЕЗ ДА ПЛАЩА, КЛЕТКА, Е ДАДЕН НА СЪД ОТ ОБИТАТЕЛИТЕ НА СГРАДАТА. Сега е в ситуацията на множеството потребители, които са преследвани от бирници или колектори за неизпълнени договори. Случаят е втори поред и е прецедент за Велико Търново, тъй като всеки момент съседите ще получат изпълнителен лист и спокойно могат да запорират сметките на телекома.
* Шестима платили за 6 гаража посред парк, до които могат да стигат само… по въздуха. ЗАРАДИ ЧИНОВНИЧЕСКИ ГАФ 6 ГАРАЖА СА ПОСТРОЕНИ ПОСРЕД ПАРКА ВЪВ ВЕЛИКОТЪРНОВСКИЯ КВАРТАЛ „КОЛЮ ФИЧЕТО“, а единственият достъп до тях е или през алеите, което няма как да се случи, или по въздуха. Бетоновите клетки стоят вече 9-а година като „паметник на глупостта“. Няма как да бъдат използваеми и логично в тях клошари складират събраното от контейнерите, а бездомни животни намират подслон за ужас на хиляди живущи и отдъхващи в зелената площ в района на ул. „Илия Янулов“.
* Проф. Пламен Легкоступ поиска оставката на ректора на ВТУ. Кандидатът за председател на Общото събрание е завел дело за клевета и обида срещу Христо Бонджолов. ОСТАВКАТА НА РЕКТОРА НА ВТУ „СВ. СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ“ ПРОФ. ХРИСТО БОНДЖОЛОВ ПОИСКА НА ПРЕСКОНФЕРЕНЦИЯ ВЧЕРА ПРОФ. ПЛАМЕН ЛЕГКОСТУП, който е бивш ректор на вуза, а сега е и кандидат за председател на Общото събрание (ОС) на университета. Оставката на проф. Бонджолов и назначаването на служебен ректор е единственият възможен изход за създалата се патова ситуация, в която се намира висшето училище.

One thought on “15 май – Търновград днес… преди години (допълнена)

  • 15.05.2021 в 10:06
    Permalink

    Много интересно ми беше да прочета какво се е случило на тоя ден преди толкова много години.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.