КЕВР утвърди цена на природния газ за месец май от 162,17 лева за мегаватчас – с близо 14 на сто над априлската

Комисията за енергийно и водно регулиране утвърди цена на природния газ, считано  от 1 май, в размер на 162,17 лева за мегаватчас (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС), съобщиха от регулатора.

Припомняме, че КЕВР  утвърди цена на природния газ  от 1 април в размер на  142,59 лева за мегаватчас  (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС), което означава, че сега цената се повишава с 13,73 процента.

Основната причина за увеличението е едностранното спиране на доставките от страна на „Газпром“, изтъкват от КЕВР и допълват, че поради приключилия отоплителен сезон изменението на цената ще има минимално отражение върху сметките на битовите потребители.

Същевременно за  юни актуализираните прогнози на „Булгаргаз“ за цена на газа показват около 140 лева за мегаватчас – сравнима с цената за април, и значително по-ниска от цената за месец май, посочват още от КЕВР. Основен фактор за това са сключените от „Булгаргаз“ сделки за директни доставки на втечнен природен газ от производители, без посредници, на по-ниски цени от цените на „Газпром“. Очаква се в началото на следващата седмица, след финализиране на търговските преговори по доставка и транспорт на втечнен газ, „Булгаргаз“ да внесе  официално заявление с предложение за цена за юни.

КЕВР определи цената на природния газ за месец май след задълбочен анализ на внесеното от „Булгаргаз“ днес актуализирано заявление. Предложената цена на обществения доставчик е формирана в резултат на сключени множество сделки с търговци на природен газ, при критерий „най-ниски доставни цени“. В ценовия микс за месец май също е включено и цялото количество по анекса на договора от 2019 г. с фирмата доставчик от Азербайджан. По този начин ще бъдат задоволени напълно нуждите на битовите потребители, на топлофикационните дружества и на индустриалните клиенти, както и за количествата природен газ по програмата за освобождаване.

„За първи път България ще бъде 100 процента енергийно независима по отношение на доставките на природен газ от Русия. Дори и в тази извънредна ситуация “Булгаргаз“ осигурява необходимите количества за всички потребители  и няма да има ограничаване на консумацията. Това е изключително добра новина, предвид кратките срокове за реакция след едностранното спиране на доставките от „Газпром“, изтъкна председателят на КЕВР Станислав Тодоров на откритото заседание на 29 април 2022 г.

БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *