Вестник Борба – областен всекидневник, Велико Търново

Вестник Борба – областен всекидневник

Арки и пейки предвиждат в средата на новото кръгово за 1 млн. лв. пред Летния театър

Съоръжението на южния вход на В. Търново ще подпомага трафика към 6 улици

 

Обособяване на 30 паркоместа на пл. „Марно поле” пред Летния театър и отделно 3 за хора в неравностойно положение, 9 метра широчина на пътното плътно и арка с пейка в централния кръг са едни от акцентите в проекта за кръговото кръстовище между улиците „Христо Ботев“, „7 юли“ и „Цар Тодор Светослав“ във Велико Търново. Проектът е на „Планекс инфраструктура”, а Общината отново обяви открита процедура в търсене на изпълнител за инженеринг и строителство. Прогнозната стойност е 878 184,68 без ДДС, а финансирането е с европейски средства по Оперативна програма „Региони в растеж” 2014 – 2020. Кръговото кръстовище трябва да е готово за 4 месеца, а с изграждането му се цели да се даде транспортно решение за този пътен участък, като се подобри пропускателната му способност. Това трябва да намали задръстването и дължината на опашките от автомобили. Конфликтните точки ще бъдат сведени до минимум, което ще подобри безопасността на движение за всички участници в движението, се подчертава в документацията.

Проектът предвижда оформяне на всички подходи към кръговото, като откъм Старото военно училище и в платното за движение в кръга теренът ще бъде леко повдигнат с цел плавно привързване с ул. „Седми юли”, пл. „Марно поле” и подхода към паркинга и ул. „Цар Тодор Светослав”. Максимално ще се запазят трасетата на трите улици, като ще се прави реконструкция и изграждане на нови тротоари в участъците, където липсват. Така ул. „Христо Ботев” най-после ще се сдобие с тротоар и от двете страни. Предвиждат се зелени острови около кръговото – между улиците „7 юли” и „Марно поле”.

В централния кръг на новопроектираното кръстовище, който ще бъде красиво аранжиран с алеи с цветя и храсти, ще има и арка, която бъде осветена с LED прожектори 20W. Ще се прави и специална поливна система. Кръгът ще бъде обграден от 8 улични лампи и въобще се предвижда целият район да бъде добре осветен, като за поставяне на осветителни тела ще се използват и някои от стълбовете за тролеите. Новото осветление за обекта ще се осъществи с LED улични лампи 60W. На стълбовете за улично осветление в близост до пешеходните пътеки ще се монтират LED прожектори 50W, които ще подобряват осветеността им.

На всички входове и изходи ще се направят 6 нови пешеходни пътеки. Ще се изградят нови шахти и дъждоприемни оттоци за поемане на дъждовните води в различни точки на кръстовището. Проектът предвижда пренивелиране на всички шахти и подмяна на капаците със самонивелиращи, издържащи на нужното натоварване. В него е включено и ново водопроводно отклонение от водопроводната мрежа до предвидения за озеленяване кръг, където ще има водомерна шахта. Между 3,50 и 4 метра ще е широко всяко улично платно на входа и изхода на кръстовището.

За изграждането на съоръжението пред Летния театър се говори още от 2019 г., когато през ноември за пръв път бе обявена обществена поръчка. Тогава цената бе 325 600 лв. без ДДС, но не бе подадена нито една оферта. Днес проектът струва почти тройно повече.

Ана РАЙКОВСКА

7 thoughts on “Арки и пейки предвиждат в средата на новото кръгово за 1 млн. лв. пред Летния театър

 • 16.05.2022 в 8:53
  Permalink

  Пейките не са подходящи за такова място, ще предизвикат хората да се възползват, а на един път с толкова много внимание какво по напред да гледаш, колите или хората. Опасно решение.

  Отговор
  • 16.05.2022 в 13:04
   Permalink

   Не се притеснявайте, това ще си остане само на картинка.

   Отговор
 • 16.05.2022 в 13:11
  Permalink

  Уважаеми, г-да Кмет и Гл. Архитект,

  Новото кръгово е добра и красива придобивка, която ще донесе на града красота и нов дефицит на около 50-тина паркоместа. Сигурен съм, че това няма да засегне вашите нужди, а търновци за пореден път да го ду**т. Скоро в Картала няма да има паркоместа за около 100-тина автомобила, че и повече. Блогове с по 50-60 апартамента и 4-5 търговски помещения се завършват с 8 гаража и 10 паркоместа, паркоместата не стигат само за 1-2 от търговските помещения, а живущите как ще ходят на работа, до детските градини на децата си, до училищата, до аптеките и до другите места, на които обикновено на свободните и нормални хора им се налага да отидат. Апартаментите още не са разпродадени. Когато се разпродадат и хората завършат ремонтите и се настанят, тогава ще започне войната. Това също не ви касае. Да му мислят хората, които имат глупостта да си ги купят. Сигурно си мислите, че хората си купуват автомобили само, за да дават поводи на КАТ да ги глобява. Ще дойде време и то въобще не е далече, когато всичко това много силно ще ви засегне. Много силно!!!

  А до тогава яжте, пийте и се веселете. И си носете новите дрехи, за да не ви ги носи някой друг!!!

  Отговор
  • 16.05.2022 в 14:13
   Permalink

   За съжаление това е така, защото всички са обсебени от алчността. Ако не мислеха за собствените си интереси, щяха да измислят закона да защитава потребителя. Тоест ще се строи, но живущите ще им се полагат поне по едно място, а в развитите страни по 2 места. А то сега какво е това, цените са баснословни, те хората са си платили, ама строителя си ги слага в джоба. Какво го интересува. Тя неговата Вила е за милиони и места колкото искаш, що да ги мисли. Да не говорим за градинките и пътя пред блоковете, остават с години не оправени.

   Отговор
 • 16.05.2022 в 19:00
  Permalink

  До Жител – Някой да ги бие по кухите глави да купуват като луди на тези цени и в този загубен и пренаселен квартал – „Картала“?Зимно време е ужас по тези наклонени улици – с или без кола!Автобусите са с трагично разписание.Всички продължавате да се блъскате и става все по-тясно,може да си миришете праните (и НЕпраните) чорапи и гащи от терасите през 2 метра!За толкова пари една къща с 2 декара двор,ама нали,“боляри“….

  Отговор
 • 18.05.2022 в 9:37
  Permalink

  Крайно неуместно е да има пейки. Кой ще седне насред бензиновите изпарения. И какво да съзерцава седнал. Грозните сгради наоколо ли. И как ще стига до тези пейки- ще пресича през кръговото ли.С риск за живота си?

  Отговор
 • 19.05.2022 в 14:05
  Permalink

  Що за малоумна идея изобщо… Дано остане само на хартия като кръговото пред „Искра“ и пазара!

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *