КосоваПрес: Косовски сърби – войната в Украйна е създадена и наложена от НАТО

Това е новина от деня в Косово, избрана от агенция КосоваПрес за публикуване от БТА съгласно споразумението за обмен на информация и професионално сътрудничество, което предвижда всеки ден националните информационни агенции на България и Косово да си разменят директно избрана от другата агенция новина на деня от съответната страна, а другата агенция да я публикува на своя интернет сайт без промяна с изрично посочване и цитиране на партньора й като източник.

Повечето сръбски граждани в Северна Митровица са проруски и подкрепят действията на Кремъл в Украйна, въпреки че не го казват толкова директно, предаде КосоваПрес специално за БТА.

Те казват пред агенция КосоваПрес, че войната не е добра, независимо къде се случва, но нямат желание да признаят Русия и Путин за виновни за това, което се случва в Украйна.

Някои заявяват, че не са информирани по въпроса и не разбират много от политика, докато други достигат до там да обвиняват Америка и НАТО за войната там.

Браминир Кръстич, журналист и политически анализатор, каза, че повечето косовски сърби са настроени проруски и подкрепят това, което става в Украйна.

Според него това се дължи на тяхната позиция, която прославя руснаците и сърбите като братя.

„Голямото мнозинство от сърбите в Косово са проруски и подкрепят това, което се случва в Украйна. Те подкрепят политиката на Владимир Путин, като се позовават на предупреждението на Руската федерация, когато става въпрос за присъствие на НАТО близо до границите на Русия. Споменаването на такъв парадокс е почти безсмислено, просто защото сърбите смятат, че Косово е било отнето от Сърбия заради НАТО, а от друга страна гледат на завземането на Украйна от Русия по съвсем различен начин. Дали това са отделни лица или някакви изключения от позицията на сърбите към Руската федерация – мисля, че не, просто заради тяхната позиция за прослава на руснаците като техни братя. В този смисъл братът, дори когато не е прав, има тяхната пълна подкрепа“, каза Кръстич.

Той заяви, че е убеден, че никой не се радва на това, което става в Украйна, като допълни, че това е последният момент за Сърбия да реши дали да се върне в праисторическите времена или да се присъедини към цивилизования свят.

„Определено никой не се радва на това, което става в Украйна, и няма човешко същество, което да се радва на жертвите. Има ли извинение, когато започваш убийства и клане – със сигурност не. Мисля, че в този момент е съвсем навреме обществеността да разбере, че позицията към случващото се в Украйна е от решаващо значение за оцеляването на сърбите на Балканите. Като се има предвид, че Русия вече е заета с част от Азия и част от Източна Европа, за Сърбия е време да вземе правилното решение и (да избере) дали да се върне в праисторическите времена или да се присъедини към света на цивилизованите народи“, каза Кръстич.

Мият Молотович, професор от Северна Митровица, казва, че войната в Украйна е била създадена и наложена от НАТО.

Според него Русия просто защитава границите си, докато НАТО иска да излезе победител.

„Моето мнение и това на моите приятели е, че ние разбираме ситуацията в Украйна, защото също сме преживели такава ситуация. Може би ние бяхме дори в по-лошо положение, защото тях светът ги подкрепя, а нас светът ни бомбардира и бяхме разгромени… Това е изкуствено създадена война, наложена от НАТО. Войните винаги се водят, за да се подобрят въоръженията, военните техники и т.н. Всъщност НАТО тук се опитва да излезе победител, а Русия се опитва да защити границите си и себе си… Вижте, аз съм православен и не мога да говоря против себе си, т.е. срещу Русия, защото тя защитава границите си“, подчерта Молотович.

Светлана Янкович, пенсионер от Северна Митровица, твърди, че войната не е добра, независимо къде се случва, но не дава повече подробности.

„Войната не е добра никъде, не само в Украйна, никъде, да се убиват хора е грях… Аз съм стара жена и не разбирам от политика“, каза тя.

Ранко Петрович казва, че никоя война не е добра и нито Америка, нито Русия имат право да създават войни.

„Никоя война не е добра за гражданите, където и да се случва. Тези, които ги предизвикват, които водят тези войни, знаят… защото ние, гражданите на Косово, сами сме я преживели. Никой не е прав във войната, нито Русия, нито Америка“.

Миланка Джурич, също от северната част на Митровица, казва, че няма достатъчно информация, така че не знае какво да каже.

„Аз нямам достатъчно информация, така че не знам какво да кажа и не мога да съдя. Всеки има своето си мнение. Наистина не знам. Не знам дали Путин е виновен, може би е постъпил правилно, това също не го знам“, казва Джурич.

Русия започна широкомащабна офанзива срещу Украйна на 24 февруари рано сутринта, като бомбардира градове и военни бази от въздуха и сушата, докато украинските граждани се струпваха във влакове, за да избягат. Междувременно Сърбия нито е осъдила руския геноцид в Украйна, нито е наложила санкции.

 

БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.