Образование

Второкласници надникнаха в тайните на Факултета по математика и информатика

Запознаха се с последните тенденции във виртуалната реалност

УЧЕНИЦИТЕ ОТ II „Г“ КЛАС НА ОУ „СВ. ПАТРИАРХ ЕВТИМИЙ“ СЕ ДОКОСНАХА ДО ТАЙНИТЕ НА ФАКУЛТЕТА ПО МАТЕМАТИКА И ИНФОРМАТИКА ВЪВ ВЕЛИКОТЪРНОВСКИЯ УНИВЕРСИТЕТ. Любопитните деца останаха впечатлени от обиколките в учебните зали.

Те бяха посрещнати от декана доц. д-р Марияна Николова, която им разказа за организацията на обучението във висшето училище и какъв път им предстои, докато станат студенти. Тя им обясни, че технологиите, до които се докосват още от много малки, са дело на компютърни и софтуерни специалисти от ИТ сектора, които се обучават във факултет „Математика и информатика“.

ПЪРВАТА СРЕЩА НА УЧЕНИЦИТЕ С ТЕХНОЛОГИЧНАТА БАЗА НА ФАКУЛТЕТА БЕ В ЛАБОРАТОРИЯ „МРЕЖОВА И ИТ ИНФРАСТРУКТУРА“. Д-р Теодор Калушков представи на любопитните деца програмируеми контролери и микрокомпютри за управление на процеси в бита и индустрията. С интерес децата наблюдаваха и вътрешните съставни части на сървърна конфигурация и сървърен шкаф с възможности за мониторинг. Явно изразени емоции предизвикаха демонстрацията на управляемо светодиодно осветление, както и контролерите за пръстова идентификация.

ПОВЕЧЕ ОТ ДЕСЕТ ГОДИНИ ПРЕПОДАВАТЕЛИ ОТ КАТЕДРА „КОМПЮТЪРНИ СИСТЕМИ И ТЕХНОЛОГИИ“ РАЗВИВАТ ТЕХНОЛОГИИТЕ ЗА ВИРТУАЛНА И ДОБАВЕНА РЕАЛНОСТ, като насочват приложението им към обучението на бъдещите професионалисти. Доц. д-р Емилиян Петков запозна гостите от втори клас с най-актуалната технология в момента, която се представя на студентите – автономния шлем за виртуална реалност Oculus Quest 2 с пълно потапяне, снабден с тъчконтролери. С това устройство потребителят „излиза“ от заобикалящата го действителност и се „потапя“ във виртуален свят, който в повечето случаи представлява тримерен компютърен модел на физическия такъв.

Михаил МИХАЛЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *