150 души премериха безплатно кръвното си налягане във Велико Търново

Кардиолози информираха как да се разпознае инфарктът

ОГРОМЕН ИНТЕРЕС ПРЕДИЗВИКА АКЦИЯТА НА СПЕЦИАЛИЗИРАНАТА БОЛНИЦА ЗА АКТИВНО ЛЕЧЕНИЕ ПО КАРДИОЛОГИЯ В ОБЛАСТНИЯ ГРАД ПО ПОВОД ДЕНЯ ЗА БОРБА С ХИПЕРТОНИЯТА – 17 МАЙ. От 11:00 до 13:00 часа 150 души преминаха през обособения мобилен пункт на клиниката пред сградата на Съдебната палата. В оценяване на сърдечносъдовия риск и мерене на кръвното налягане бяха ангажирани младите кадри в лечебното заведение, които даваха ценни наставления на всички, дошли да проверят кардиологичното си здраве.

Пред „Борба“ лекарите коментираха, че огромна част от пациентите в инициативата са с високо кръвно налягане и се нуждаят от корекция на терапията. Обобщиха, че посещението при специалист по сърдечносъдови болести не трябва да става след някакъв конкретен симптом или влошаване на състоянието, а превантивно. Причината за това е, че част от хората изобщо не подозират, че страдат от кардиологично заболяване и не взимат мерки. Тези пък, които са диагностицирани, подценяват обострянето на болестите.

Медиците информираха всички преминали през мобилния пункт, че рискът от инфаркт може да бъде изчислен с голяма точност чрез специални изследвания в клиниката.

„Контролът върху установените кардиологични заболявания, водещи до сърдечен удар, понижава риска от усложнения и фатален край. След като вече има поставена диагноза, са нужни комплекс от мерки: промяна в начина на живот – хранителен режим, спиране на цигарите и алкохола, повече спорт и т.н., медикаментозно лечение и реваскулация – възстановяване на нормалния поток на кръвта в засегнатите артерии на сърцето“, обясниха специалистите.

Младите лекари разясниха на пациентите и как да разпознаят симптомите на инфаркта. Посочиха, че стартирането на терапия до час от началото на болката в областта на гърдите дава всички шансове на човек за пълноценно възстановяване.

Галина ГЕОРГИЕВА

Снимка: авторката

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *