Истории от миналото: Майсторът крояч Никола Костов – емблемата на еленската махала Цвеклювци

В еленската махала Цвеклювци са живели хора, достойни за уважение.

Емблематичният майстор – готов да приеме и най-фините поръчки на клиентите.

Един от тях е бил известният майстор крояч Никола Костадинов Костов, типичен представител от рода Костовци. Роден през 1906 г., на 22 г. той вече е с майсторско свидетелство, а на 25 – известен майстор.

Строи и нова къща с обширен салон за работа, който хората наричат „шивалнята“. След работно време той предоставя салона за решаване на различни обществени въпроси в махалата.

У този цвеклювчанин всичко било прекрасно. Природно интелигентен и широко скроен човек, обичащ своята професия, в която влага любов, ум и сърце. Пословична била и неговата точност. На хората връща и най-малките остатъци при разкрояване на платовете. Прочува се по махалите, чак до Елена.

„Той подреждаше платовете на рафтовете и готовите дрехи на закачалките така, сякаш са на показна витрина“ – казва Йордан Тодоров.

Голямо е желанието на Никола Костадинов да обучава младежите и девойките. В ония времена, когато занаятчийството е силно развито, повечето от майсторите не обичат да предават всичките си познания на учениците си, за да не ги надминат. Съществува поговорката, че „занаят не се предава, а се усвоява, като се краде“. При него е обратно – предава всичко без остатък.

Майсторът с учениците.

Стоян Петров разказва, че наученото при Костадинов остава за цял живот. „Аз работих при него през зимата на 1932 г. като гладач на готовите дрехи. През пролетта заминах като градинар в Пловдив, където в продължение на 25 години упражнявах тази професия, след което двадесет години работих като гладач на готови дрехи в ДИП „България“ – Пловдив. Когато ме назначаваха, ме изпита комисия. Членовете й бяха учудени от качеството, което постигнах. Последва въпрос какво училище съм завършил. С радост разказах за моя майстор Никола Костадинов. През следващите години многократно бях награждаван като най-добър в професията. За разлика от другите майстори, Костадинов обича да занимава своите ученици и след работа. Той умеел да свири на хармоника (тогава няма акордеони) и да весели хората, при което по-леко и приятно се усвояват знанията.

Семейство Никола и Станка Костови са за пример и като нови жители в град Дебелец.

ПОВЕЧЕ ОТ ТРИДЕСЕТ ГОДИНИ МАЙСТОР НИКОЛА КОСТАДИНОВ КОСТОВ ПРЕДСТАВЯ НЕ САМО СЕБЕ СИ И СВОЯ КОСТОВСКИ РОД, НО И МАХАЛА ЦВЕКЛЮВЦИ. Когато става въпрос за неговото име, хората се сещат за махалата и обратно. Със своето високо майсторство и благ характер печели множество клиенти в общината. През шестдесетте години на миналия век, когато започва масовото изселване от махалите, след като е работил тридесет и пет години в Цвеклювци, прочутият майстор заедно със семейството си се озовават в Дебелец. Там продължава да живее и работи. Заедно със синовете си построява две нови къщи още в първите години. Независимо от пенсионната си възраст, продължава да работи до края на живота си – 1986 г. И там спечелва уважението на хората, които го оценяват по достойнство. Те разбират, че сред тях е дошъл един истински балканджия – за пример, но който оставя след себе си и достойни наследници.

Филип Н. СТОЯНОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *