Посочиха пет основни заплахи за човешкото здраве през 2022 г. и коронавирусът не е сред тях

Световната здравна организация (СЗО) представи класация на пет опасности, които очакват съвременния човек и пряко застрашават живота му през настоящата година. За същите заплахи експертите многократно са предупреждавали и преди.
На първо място, въпреки всички притеснения на ООН относно бедността на жителите на планетата и липсата на храна, е затлъстяването.
От една страна, в света има поне един милиард души, които постоянно изпитват недостиг на храна, от друга страна, останалата част от човечеството продължава да трупа излишни килограми. А съвременният ритъм на живот и рекламите за бързо хранене от големите производители на бърза храна определено допринасят за това.
На второ място е самотата, която беше много силен фактор по време на пандемията с нейните локдауни и ограничения на контактите.
На трето място са стресът и тревожността, които напоследък са характерни за почти всички жители на Земята. Причините са комплексни: от пандемията, нестабилната политическа ситуация до икономическите кризи и много други. Още през 2016 г. експертите на СЗО нарекоха хроничния стрес най-опасната епидемия на 21-ви век. Вярно е, че тогава никой все още не бяха чували за коронавируса, нито за война в границите на Европа.
На четвърто място по опасност за живота са чревните заболявания, включително болестта на Крон, която е характерна за жителите на развитите региони. Най-голямото разпространение на подобни заболявания в света се наблюдава в Израел: според експерти най-малко 40 000 израелци страдат от такива заболявания.
ТОП-5 на заплахите за здравето тази година ендометриозата – едно от най-честите гинекологични заболявания, което според експертите се среща при 10-15% от жените в детеродна възраст. Съвременните лекари все още нямат универсални методи за диагностициране на това заболяване и неговото лечение.

Източник: jpost.comhttps://www.jpost.com/health-and-wellness/nutrition/article-705124

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *