Изсъхна преместеният от строителен предприемач 100-годишен чинар

Преместеният от строителния предприемач Стоян Стоянов близо 100-годишен чинар на ул. „Димитър Буйнозов“ във Велико Търново изсъхна и тази пролет не се раззелени.

Дървото беше извадено и пренесено на ново място през есента на 2020 г., вместо да бъде отсечено. Спасителната акция беше финансирана от Стоянов, а постъпката му беше оценена от великотърновската общественост като прецедент при строителния бранш. Много дървета се отсичат на отредените за строеж парцели, затова спасяването на чинара получи одобрението на гражданското общество, а и на природозащитните организации.

Втората година след преместването на дървото е критична, а специалистите бяха умерени в изказванията си, след като дървото се раззелени през 2021-ва. Тази пролет обаче чинарът изсъхна. В много градове в България подобни растителни видове се оформят в различни скулптури, което е предпоставка дървото да не бъде премахвано. Мястото, на което беше преместено, е отредено за зелен кът, затова местните жители могат да помислят за запазването на огромното дърво по безопасен начин.

„Лошата развръзка не променя добрата постъпка на предприемача, преди две години имаше безброй скептици, които сякаш искаха да не се хване дървото. Сега могат да са доволни. Трябва да мине много време, за да узреем като гражданско общество“, споделят живущи в местните блокове.

Михаил МИХАЛЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.