Рязко увеличение на болните от варицела в областта

БЛИЗО 4 ПЪТИ ПОВЕЧЕ СЛУЧАИ НА ВАРИЦЕЛА СА ДИАГНОСТИЦИРАНИ В РЕГИОНА. 37 болни от шарка са установени в периода 9 – 15 май, докато от 2 до 8 май констатираните инфектирани са били едва 10. Това показва справка за текущата заболеваемост, извършена от специалистите на Регионалната здравна инспекция.

Заразени са 20 лица от община Велико Търново, 16 от Горна Оряховица и 1 от Павликени.

Според медици увеличението на случаите е необичайно за периода, тъй като обикновено повишена заболеваемост от шарка има в студените месеци.

Варицелата е едно от най-честите инфекциозни вирусни заболявания в детска възраст. В редица случаи ненавременното лечение води до много сериозни усложнения за здравето.

Тези, които не са прекарали шарката и съответно нямат изграден имунитет, се заразяват при около 90% от случаите на контакт с болен от варицела. Най-засегнати са децата от 5- до 9-годишна възраст.

Отличаващият симптом на болестта е обривът. Той започва внезапно и се съпровожда с рязко повишаване на температурата. Тя обикновено не надвишава 38 – 39 градуса.

Обриви се появяват най-често по корема, но бързо обхващат мишниците и бедрата и са съпроводени с упорит сърбеж.

Лечението на заболяването е индивидуално и се назначава само от компетентен специалист. При тежко протичане се налага хоспитализация.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.