Сплотен екип от седем учители обучава бъдещите художници и дизайнери на СУ „Емилиян Станев“

Седем учители, които са изключително сплотен колектив, обучават бъдещите художници и графични дизайнери в СУ „Емилиян Станев“. Маргарита Рачева е председател на екипа, наречен „Методическо обединение по изобразително изкуство“. Заедно с нея вече работи Галя Георгиева, която допреди няколко години й е била ученичка, а вече е неин колега. Освен това г-жа Рачева е ментор на Полина Ковачева, която работи в гимназията само от година и е най-младият учител в този екип. Доайенът в групата е Сребринка Лакова, която е в училището от първия му учебен ден до днес. Част от обединението са още Анна Павлова, която е един от зам.-директорите на СУ „Емилиян Станев“, Галя Хаджиатанасова и единственият мъж – Венцислав Цонев.

„Ние преподаваме на децата от 1-ви до 12-и клас. Влизаме в часовете по задължителна подготовка, както и в тези по профилирана. Галя Георгиева и Венцислав Цонев пък са колегите, които са ангажирани с подготовката на децата, избрали професионалната ни паралелка по графичен дизайн“, обяснява Маргарита Рачева и допълва, че от мига, в който учителите били събрани в методическото обединение, те станали и екип, който гледа в една посока.

„Може би 6 – 7 години след създаването на училището бяха формирани паралелките по изобразително изкуство. Това се случи още по времето, когато директор беше Гинка Стефанова. Тогава започнахме с две паралелки по изкуствата и едната беше по изобразително изкуство и български език и литература. И така през 1994 г. завърши първият ни випуск с профил „Изобразително изкуство“. Изведе го покойният вече Вельо Митев“, връща се назад във времето Сребринка Лакова, която е живата история на паралелките по рисуване. След това всички с гордост допълват, че от четири години в гимназията има професия „Графичен дизайнер“, която още при откриването си привлякла вниманието на талантливи и вдъхновени ученици.

„Голямо предизвикателство е да си учител, не само заради последните две години, в които и ние, и децата трябваше да се учим на толкова неща в движение. Предизвикателство е, защото това са деца, които съзнателно са избрали да учат изобразително изкуство и повечето от тях искат то да остане в живота им. Но аз съм спокойна, защото колегите обичат децата, обичат и работата си“, казва Маргарита Рачева. А колегите й допълват, че часовете стават особено приятни, когато те са успели да увлекат и провокират дори и учениците, за които изкуството не е приоритет или си мислят, че не могат да рисуват.

„Успеем ли да „слезем“ при тях, което означава да опознаем попкултурата, с която те растат, всичко се получава. Сега например децата живеят в света на корейската култура, подражават, рисуват в стил аниме“, почти в един глас обясняват Галя Георгиева и Галя Хаджиатанасова.

„Ние сме привилегировани да работим доста свободно в рамките, които са ни зададени от МОН. По нашия предмет учебници няма, учебните ни програми са изключително творчески и са по-интересни дори от тези, по които работят колегите в университетите. Смея да твърдя, че нивото при нас е по-високо по простата причина, че университетските програми не са актуализирани отдавна“, казват Галя Георгиева и Ани Павлова.

Учителите са категорични, че работата с ученици, които са избрали изкуството, е много по-интересна, защото тези деца имат различно усещане към света и към живота. Имат логическо и абстрактно мислене, като цяло са по-широко скроени. И в крайна сметка успяват много успешно да се реализират не само като художници, а и като интериорни дизайнери, архитекти, графични дизайнери, аниматори в киното.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Сн. авторката

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.