ЕленаЗдраве

Безплатни очни прегледи за най-малките в Елена

На 18 май в детска градина „Радост“ в Елена бяха проведени безплатни очни прегледи за най-малките жители на града. Инициативата се проведе благодарение на Ротари клуб Елена съвместно с Лайънс клуб В. Търново, Зонта клуб В. Търново и Община Елена. На 13 юни кампанията продължава с прегледи от д-р София Цветанова и в останалите детски градини по селата.

Идеята е да се направи ранна диагностика на най-честите социалнозначими очни заболявания и родителите да бъдат запознати с важността на редовните профилактични прегледи. Доказано е, че в най-ранна възраст се откриват най-много отклонения в зрението, касаещи диоптри, много вродени дефекти или аномалии.

В Елена бяха прегледани 94 малчугани от 3 до 7 години от д-р София Цветанова, от които 12 деца бяха насочени към допълнителен преглед при офталмолог.

Д-р Цветанова посъветва родителите да бъдат внимателни за т. нар. „мързеливо око“, защото в детска възраст има разлика в зрението между двете очи. По-силното иззема функциите на по-слабото. Ако този проблем бъде открит навреме и виждащото око бъде „затворено“, на слабото ще му се наложи да вижда и съответно да се развива. Ако обаче това се установи на 8 – 9 години, вече е ще късно, защото развитието ще е приключило.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *