Гроздоберачка от Лясковец краси столевката от 1951 г.

Гроздоберачка от Лясковец е една от първите българки, изобразени върху новите соцбанкноти, пуснати в употреба в България след 9 септември 1944 г. Емисията на банкнотата от 100 лв. е 1951 г. Върху лицето й стои портретът на комунистическия лидер Георги Димитров, а вдясно от него новият герб на Народна Република България. Върху гърба на банкнотата в средата е разположено изображение на гроздоберачка в народна носия. Цялата емисия банкноти е отпечатана в „Гознак” – СССР.

Усмихнатата жена с кошници грозде се казва Софка Кочева – Лисева, чиято история, макар да е абсолютно неизвестна у нас, е изключително любопитна. През септември 1936 г. в малкото лозарско и винарско градче Лясковец пристига известният за времето си софийски светски фотограф Димитър Кацев. Поставена му е задача да открие и заснеме млади и красиви български момичета – гроздоберачки, чиито рекламни снимки след подбор ще бъдат отпечатани в наши и чуждестранни списания. Кмет на Лясковец по онова време е Стоян Тахрилов, който след 9 септември 1944 г. е убит от комунистическата власт като враг на народа. Той приема поставената му задача присърце и сам тръгва да търси подходящите момичета. На избраните той поръчва да бъдат облечени непременно в местна народна носия. Подбраните от кмета момичета, придружени от столичния фотограф, излизат на лозята край града и там на всички е направена фотосесия с групови и индивидуални снимки. След като си свършва работата, фотографът се връща отново в столицата, а две седмици по-късно се обажда на кмета Тахрилов и му съобщава, че „отговорните лица” са направили избора си.

Столевката със снимката на лясковчанката Софка Кочева – Лисева.

Отличената мома гроздоберачка е 22-годишната Софка Кочева. Тя получава по пощата от фотографа Кацев две свои индивидуални снимки. Те са публикувани в много български списания, но скоро историята със Софка е забравена в родния й Лясковец. Тя се омъжва в София за търговеца на вино Димитър Лисев и му ражда три дъщери. По време на Втората световна война обаче бизнесът с вино замира. Съпругът на Софка е на ръба на фалита и семейството е принудено да се премести да живее в Лясковец, за да се спаси от несгодите на войната. През март 1944 г., при една от американските бомбардировки над София, е срината до основи къщата на семейство Лисеви. След 9 септември 1944 г. новите управляващи – комунистите, нанасят поредния жесток удар върху семейството. Те обявяват съпруга Димитър за капиталист и народен враг и му забраняват да се занимава с търговия с вино. Семейството е обречено на мизерно съществуване. И точно тогава се случва нещо изключително любопитно и невероятно.

През 1951 г. Българската народна банка пуска в обращение нови банкноти с номинал от 1 до 200 лв., които са отпечатани в СССР. Върху гърбовете на две от банкнотите – 50 и 100 лв., са изобразени берачки на грозде. Гроздоберачката върху столевката се оказва съпругата на обявения за буржоа и народен враг търговец – Софка Кочева – Лисева. Новите столевки предизвикват шок както сред съгражданите, близките и познатите на жената, така и в самата нея, тъй като никой от БНБ не се е обаждал и не е искал съгласие образът й да бъде поставен върху новите социалистически банкноти. Изненаданата Софка успява да се свърже с фотографа Димитър Кацев, автор на въпросната снимка от края на 30-те години, и той потвърждава, че лицето върху банкнотата действително е нейно. Авторът на снимката споделя също, че е бил поканен от новата власт за консултант в Народното събрание по проекта за избор на визия и оформянето на новите банкноти. На своя глава той решава да покаже на народните представители снимките на Софка, направени от него 15 години по-рано. И депутатите единодушно решават едната от Софкините снимки да бъде поставена върху гърба на банкнотата с номинал от 100 лв.

Снимката, използвана върху новата банкнота, се оказва „четирилистната детелина” за Лисеви. Благодарение на получената известност, семейството получава разрешение от комунистическите властите да се завърне отново да живее в София. Софка е назначена на работа в „Български пощи”, а трите й дъщери са приети да учат в технически университети.

Столевката с изображението на младата лясковска гроздоберачка е в обращение в периода от 12 май 1952 г. до 31 март 1962 г., когато е изтеглена от употреба във връзка с пуснатите нови банкноти. А след деноминацията директорът на Народната банка подарява четири от вече негодните столевки на Софка и на трите й дъщери. Една от банкнотите след това на свой ред пък е подарена от едната от дъщерите – Лиса Лисева, на Регионалния исторически музей във Велико Търново.

Сюжетът с жени, извършващи селскостопанска работа, е сред най-използваните върху банкноти снимки и картини още от началото на миналия век. Наред с гроздоберачките върху старите хартиени левчета още са представяни и розоберачки, тютюноберачки и жътварки. Първата берачка на грозде, поставена на банкнота, е лясковчанката Софка, но веднага след нея, още в следващата емисия тя е „наследена” от сухиндолката Кина Гърбова, чието изображение просъществува върху двата български лева почти цели 30 години, чак до началото на 90-те години на ХХ век. В демократичния период образите на „жените труженички” отстъпиха на тези на националните ни герои и природните ни забележителности.

Иван ПЪРВАНОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.