Над 50 таксита във Велико Търново се включиха в националния протест

Над 50 таксита от различни компании във Велико Търново протестираха срещу високите цени на горивата и затрудниха движението по обяд в сряда по главната улица и пътя София – Варна и Русе – Велико Търново – Свиленград, без да го спират. По този начин те подкрепиха националния протест на превозвачите, който обхвана цялата страна. Сборният пункт на шофьорите бе бившият учебен полигон над гробищата, а началото на шествието – в 11 часа.

„Целта на протеста е да се намали цената на горивата и за една година да се замрази, а ДДС-то върху тях да стане нула. Надяваме се да се случи, а ако не стане, ще преговаряме пак“, заяви за „Борба“ Светослав Марчев от сдружение „Боляри“. Той подчерта, че загубите, които търпят, са сериозни, цената постоянно се вдига и никой не може да каже докога. „По този начин не могат да се направят реални тарифи, нито да се поддържа кола“, допълни той. Председателят на сдружението Румен Дичев уточни, че горивата са основен процент от разходите на транспортния бранш. „Докарани сме дотам, да не можем да си изхранваме семействата. И затова днес излизаме на протест. Подкрепяме националния такъв срещу цената на горивата и се обявяваме за нулева ставка на ДДС“, каза таксиметровият шофьор.

„Работим само за газ, горива и за офиса. За нас нищо не остава. 4 години и половина съм таксиметрова шофьорка, но сега ние просто изнемогваме“, включи се и Биляна Мантарова.

Около обяд 20-ина тира блокираха за кратко пътя при южния вход на града.

Ана РАЙКОВСКА

Сн. авторката

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.